Birds to See in Lancashire in February
139 bird species on our list for Lancashire are recorded regularly in February
Of these, the most often recorded are European Robin, Woodpigeon, Blackbird, Black-headed Gull and Blue Tit. New this month: Avocet, Mandarin Duck, Snow Bunting and Tundra Bean Goose and 2 more.
On the move in February
GBIF · FebArriving
At their peak
From Lancashire’s bird records, 2019–2024: arriving birds are regular this month but not last; leaving birds are regular this month but not next.
Other months
All 139 birds in February
139 birds
European RobinErithacus rubeculaResidentCommon13–14 cmRecorded all year · 3.14% in Feb
WoodpigeonColumba palumbusResidentCommon40–42 cmRecorded all year · 3.00% in Feb
BlackbirdTurdus merulaResidentCommon24–25 cmRecorded all year · 2.98% in Feb
Black-headed GullChroicocephalus ridibundusResidentCommon38–44 cmRecorded all year · 2.80% in Feb
Blue TitCyanistes caeruleusResidentCommon11–12 cmRecorded all year · 2.78% in Feb
Carrion CrowCorvus coroneResidentCommon45–47 cmRecorded all year · 2.71% in Feb
MagpiePica picaResidentCommon44–46 cmRecorded all year · 2.67% in Feb
Great TitParus majorResidentCommonRecorded all year · 2.64% in Feb
MallardAnas platyrhynchosResidentCommon50–65 cmRecorded all year · 2.54% in Feb
ChaffinchFringilla coelebsResidentCommon14–16 cmRecorded all year · 2.15% in Feb
DunnockPrunella modularisResidentCommon14–15 cmRecorded all year · 2.11% in Feb
Eurasian WrenTroglodytes troglodytesResidentCommon9–10 cmRecorded all year · 2.07% in Feb
European GoldfinchCarduelis carduelisResidentCommon12–13 cmRecorded all year · 2.04% in Feb
JackdawColoeus monedulaResidentCommon34–39 cmRecorded all year · 1.97% in Feb
Common StarlingSturnus vulgarisResidentCommon21–23 cmRecorded all year · 1.90% in Feb
European Herring GullLarus argentatusResidentCommon55–67 cmRecorded all year · 1.77% in Feb
Long-tailed TitAegithalos caudatusResidentCommon13–16 cmRecorded all year · 1.75% in Feb
MoorhenGallinula chloropusResidentCommon30–38 cmRecorded all year · 1.67% in Feb
Canada GooseBranta canadensisResidentCommon76–110 cmRecorded all year · 1.55% in Feb
Eurasian TealAnas creccaWinter visitorCommon34–38 cmRecorded all year · 1.53% in Feb
Northern LapwingVanellus vanellusResidentCommon28–31 cmRecorded all year · 1.52% in Feb
Song ThrushTurdus philomelosResidentCommon20–23 cmRecorded all year · 1.52% in Feb
CootFulica atraResidentCommon36–42 cmRecorded all year · 1.46% in Feb
Coal TitPeriparus aterResidentCommon10–12 cmRecorded all year · 1.36% in Feb
Eurasian OystercatcherHaematopus ostralegusResidentCommon40–45 cmRecorded all year · 1.34% in Feb
Great CormorantPhalacrocorax carboResidentCommon80–100 cmRecorded all year · 1.30% in Feb
Common PheasantPhasianus colchicusResidentCommon50–90 cmRecorded all year · 1.26% in Feb
BuzzardButeo buteoResidentCommon51–57 cmRecorded all year · 1.23% in Feb
Lesser Black-backed GullLarus fuscusResidentCommon52–64 cmRecorded all year · 1.21% in Feb
GreenfinchChloris chlorisResidentCommon15–16 cmRecorded all year · 1.19% in Feb
House SparrowPasser domesticusResidentCommon14–17 cmRecorded all year · 1.16% in Feb
Tufted DuckAythya fuligulaResidentCommon40–47 cmRecorded all year · 1.09% in Feb
Greylag GooseAnser anserResidentCommon75–90 cmRecorded all year · 1.06% in Feb
Pied WagtailMotacilla albaResidentCommon17–19 cmRecorded all year · 1.06% in Feb
Eurasian Collared DoveStreptopelia decaoctoResidentCommon30–32 cmRecorded all year · 1.05% in Feb
CurlewNumenius arquataResidentCommon50–60 cmRecorded all year · 1.05% in Feb
Eurasian WigeonMareca penelopeWinter visitorCommon42–51 cmRegularly Aug–Jun · 1.04% in Feb
Mute SwanCygnus olorResidentCommon140–160 cmRecorded all year · 1.00% in Feb
Common GullLarus canusWinter visitorCommon40–46 cmRecorded all year · 1.00% in Feb
Grey HeronArdea cinereaResidentCommon90–98 cmRecorded all year · 0.97% in Feb
Common ShelduckTadorna tadornaResidentCommon58–67 cmRecorded all year · 0.89% in Feb
Pink-footed GooseAnser brachyrhynchusWinter visitorCommon60–75 cmRegularly Sep–May · 0.89% in Feb
Stock DoveColumba oenasResidentCommon32–34 cmRecorded all year · 0.89% in Feb
Northern ShovelerSpatula clypeataResidentCommon44–51 cmRecorded all year · 0.87% in Feb
Little EgretEgretta garzettaResidentCommon55–65 cmRecorded all year · 0.85% in Feb
GoldcrestRegulus regulusResidentCommon9–10 cmRecorded all year · 0.84% in Feb
KestrelFalco tinnunculusResidentCommon32–39 cmRecorded all year · 0.83% in Feb
Great Black-backed GullLarus marinusResidentCommon64–79 cmRecorded all year · 0.79% in Feb
Rock DoveColumba liviaResidentCommon29–37 cmRecorded all year · 0.78% in Feb
GadwallMareca streperaResidentCommon46–56 cmRecorded all year · 0.77% in Feb
Eurasian NuthatchSitta europaeaResidentCommon12–15 cmRecorded all year · 0.76% in Feb
RookCorvus frugilegusResidentCommon45–47 cmRecorded all year · 0.75% in Feb
BullfinchPyrrhula pyrrhulaResidentCommon15–17 cmRecorded all year · 0.75% in Feb
Reed BuntingEmberiza schoeniclusResidentCommon14–16 cmRecorded all year · 0.74% in Feb
Great Spotted WoodpeckerDendrocopos majorResidentCommon23–26 cmRecorded all year · 0.74% in Feb
RedwingTurdus iliacusWinter visitorCommon20–24 cmRegularly Oct–Mar · 0.73% in Feb
GoldeneyeBucephala clangulaWinter visitorCommon40–51 cmRegularly Oct–Mar · 0.69% in Feb
Northern PintailAnas acutaWinter visitorCommon59–76 cmRegularly Sep–Jul · 0.66% in Feb
RedshankTringa totanusResidentCommon27–29 cmRecorded all year · 0.62% in Feb
Western Marsh-harrierCircus aeruginosusResidentCommon48–56 cmRecorded all year · 0.61% in Feb
PochardAythya ferinaResidentCommon42–49 cmRecorded all year · 0.60% in Feb
Eurasian SkylarkAlauda arvensisResidentCommon16–18 cmRecorded all year · 0.59% in Feb
Mistle ThrushTurdus viscivorusResidentCommon26–29 cmRecorded all year · 0.59% in Feb
Common SnipeGallinago gallinagoWinter visitorCommon25–27 cmRecorded all year · 0.56% in Feb
TreecreeperCerthia familiarisResidentCommon12–14 cmRecorded all year · 0.56% in Feb
Great Crested GrebePodiceps cristatusResidentCommon46–51 cmRecorded all year · 0.53% in Feb
Grey WagtailMotacilla cinereaResidentCommon17–20 cmRecorded all year · 0.49% in Feb
Meadow PipitAnthus pratensisResidentCommon14–15 cmRecorded all year · 0.49% in Feb
Little GrebeTachybaptus ruficollisResidentCommon23–29 cmRecorded all year · 0.48% in Feb
Common RavenCorvus coraxResidentCommon54–67 cmRecorded all year · 0.45% in Feb
Whooper SwanCygnus cygnusWinter visitorCommon140–165 cmRecorded all year · 0.43% in Feb
Common MerganserMergus merganserWinter visitorCommon58–68 cmRecorded all year · 0.43% in Feb
Black-tailed GodwitLimosa limosaResidentCommon40–44 cmRecorded all year · 0.42% in Feb
Eurasian SiskinSpinus spinusResidentCommon11–13 cmRecorded all year · 0.40% in Feb
FieldfareTurdus pilarisWinter visitorCommon22–27 cmRegularly Oct–Apr · 0.39% in Feb
SparrowhawkAccipiter nisusResidentCommon28–38 cmRecorded all year · 0.37% in Feb
Eurasian JayGarrulus glandariusResidentCommon32–35 cmRecorded all year · 0.36% in Feb
Eurasian Tree SparrowPasser montanusResidentUncommon13–14 cmRecorded all year · 0.34% in Feb
Great White EgretArdea albaWinter visitorCommon80–104 cmRecorded all year · 0.34% in Feb
LinnetLinaria cannabinaResidentCommon13–14 cmRecorded all year · 0.32% in Feb
Marsh TitPoecile palustrisResidentUncommon12–13 cmRecorded all year · 0.31% in Feb
Barn OwlTyto albaResidentUncommon33–39 cmRecorded all year · 0.30% in Feb
Cetti's WarblerCettia cettiResidentCommon13–14 cmRecorded all year · 0.28% in Feb
YellowhammerEmberiza citrinellaResidentUncommon16–17 cmRecorded all year · 0.24% in Feb
Water RailRallus aquaticusWinter visitorUncommon23–28 cmRecorded all year · 0.21% in Feb
Peregrine FalconFalco peregrinusResidentUncommon34–58 cmRecorded all year · 0.21% in Feb
DunlinCalidris alpinaResidentCommon16–22 cmRecorded all year · 0.20% in Feb
StonechatSaxicola rubicolaResidentUncommon12–13 cmRecorded all year · 0.19% in Feb
Tawny OwlStrix alucoResidentUncommon37–43 cmRecorded all year · 0.19% in Feb
Common KingfisherAlcedo atthisResidentCommon16–17 cmRecorded all year · 0.16% in Feb
RuffCalidris pugnaxWinter visitorUncommon20–32 cmRegularly Jul–May · 0.16% in Feb
Ruddy TurnstoneArenaria interpresWinter visitorUncommon21–24 cmRegularly Jul–May · 0.15% in Feb
Mediterranean GullIchthyaetus melanocephalusResidentUncommon37–40 cmRecorded all year · 0.15% in Feb
Red-legged PartridgeAlectoris rufaResidentUncommon32–34 cmRecorded all year · 0.15% in Feb
AvocetRecurvirostra avosettaSummer visitorCommon42–45 cmRegularly Feb–Oct · 0.13% in Feb
Little OwlAthene noctuaResidentUncommon21–23 cmRecorded all year · 0.13% in Feb
Eurasian BitternBotaurus stellarisSummer visitorUncommon69–81 cmRecorded all year · 0.12% in Feb
BramblingFringilla montifringillaWinter visitorUncommon14–16 cmRegularly Oct–Apr · 0.11% in Feb
DipperCinclus cinclusResidentUncommon17–20 cmRecorded all year · 0.10% in Feb
Corn BuntingEmberiza calandraResidentUncommon16–19 cmRegularly Sep–Jul · 0.09% in Feb
EiderSomateria mollissimaResidentUncommon50–71 cmRecorded all year · 0.09% in Feb
Golden PloverPluvialis apricariaWinter visitorUncommon26–29 cmRegularly Jul–May · 0.09% in Feb
Red KnotCalidris canutusResidentUncommon23–26 cmRecorded all year · 0.09% in Feb
Common RedpollAcanthis flammeaResidentUncommon12–14 cmRecorded all year · 0.08% in Feb
Common ScoterMelanitta nigraResidentUncommon43–54 cmRecorded all year · 0.08% in Feb
Red-breasted MerganserMergus serratorWinter visitorUncommon52–58 cmRegularly Aug–Jun · 0.07% in Feb
Eurasian WoodcockScolopax rusticolaWinter visitorUncommon33–38 cmRegularly Nov–Jun · 0.06% in Feb
MerlinFalco columbariusWinter visitorUncommon24–33 cmRegularly Aug–Mar · 0.06% in Feb
Greater ScaupAythya marilaWinter visitorUncommon39–56 cmRegularly Oct–Apr · 0.06% in Feb
TwiteLinaria flavirostrisWinter visitorUncommon13–14 cmRegularly Nov–Mar · 0.06% in Feb
Rose-ringed ParakeetPsittacula krameriResidentUncommon38–42 cmRecorded all year · 0.05% in Feb
Greater White-fronted GooseAnser albifronsWinter visitorUncommon64–81 cmRegularly Oct–Mar · 0.05% in Feb
Barnacle GooseBranta leucopsisResidentUncommon58–70 cmRecorded all year · 0.05% in Feb
Red-throated LoonGavia stellataWinter visitorUncommon53–69 cmRegularly Sep–May · 0.05% in Feb
Hen HarrierCircus cyaneusPassage migrantUncommon41–52 cmRegularly Oct–Jul · records held back in Feb (protected)
Ringed PloverCharadrius hiaticulaSummer visitorUncommon17–19 cmRecorded all year · 0.04% in Feb
GreenshankTringa nebulariaSummer visitorCommon30–35 cmRegularly Jan–Nov · 0.04% in Feb
Grey PartridgePerdix perdixWinter visitorUncommon28–32 cmRegularly Jul–May · 0.04% in Feb
Mandarin DuckAix galericulataSummer visitorUncommon41–49 cmRegularly Feb–Dec · 0.04% in Feb
Bearded TitPanurus biarmicusSummer visitorUncommon13–15 cmRecorded all year · 0.03% in Feb
Bar-tailed GodwitLimosa lapponicaResidentUncommon37–41 cmRecorded all year · 0.03% in Feb
Tundra SwanCygnus columbianusWinter visitorUncommon120–150 cmRegularly Dec–Feb · 0.03% in Feb
Willow TitPoecile montanusResidentRare11–12 cmRegularly Oct–Mar · 0.03% in Feb
Grey PloverPluvialis squatarolaWinter visitorUncommon27–30 cmRegularly Sep–May · 0.03% in Feb
SanderlingCalidris albaResidentUncommon18–20 cmRecorded all year · 0.03% in Feb
Purple SandpiperCalidris maritimaWinter visitorRare20–22 cmRegularly Nov–Feb · 0.03% in Feb
Tundra Bean GooseAnser serrirostrisPassage migrantRare66–84 cmRegularly Feb · 0.03% in Feb
Yellow-legged GullLarus michahellisResidentRare52–68 cmRegularly Jan–Feb · 0.03% in Feb
European Green WoodpeckerPicus viridisResidentUncommon30–36 cmRegularly Oct–Aug · 0.02% in Feb
Jack SnipeLymnocryptes minimusWinter visitorRare17–19 cmRegularly Oct–Mar · 0.02% in Feb
Green SandpiperTringa ochropusWinter visitorUncommon21–24 cmRegularly Jun–Apr · 0.02% in Feb
Red GrouseLagopus scoticaResidentUncommon37–42 cmRegularly Nov–Sep · 0.02% in Feb
Rock PipitAnthus petrosusWinter visitorUncommon16–18 cmRegularly Sep–May · 0.02% in Feb
Short-eared OwlAsio flammeusResidentRare34–43 cmRegularly Oct–Jun · 0.02% in Feb
Brent GooseBranta berniclaWinter visitorRare55–66 cmRegularly Dec–Mar · 0.02% in Feb
KittiwakeRissa tridactylaWinter visitorRare37–41 cmRegularly Aug–Jun · 0.01% in Feb
Muscovy DuckCairina moschataResidentRare66–84 cmRegularly Feb–May · 0.01% in Feb
Snow BuntingPlectrophenax nivalisPassage migrantRare15–18 cmRegularly Dec–Feb · 0.01% in Feb
Red KiteMilvus milvusResidentRare60–66 cmRegularly Feb–Aug · 0.01% in Feb
Data: EOD – eBird Observation Dataset (Cornell Lab of Ornithology), accessed via GBIF.org, CC BY 4.0. Records from 2019–2024, aggregated and filtered by Birdfact. How these lists are made

