Skip to content
birdfact
Corn Bunting
Buntings · Partial migrant

Corn Bunting

Common Corn Bunting · Emberiza calandra

Least Concern16–19 cm · 38–55 g

By the Birdfact teamChecked byNathan Cope

This stocky songbird, often perched on top of fence posts, fills European farmlands with its distinctive jangling call.
On this page13 sections
  1. How to recognise it
  2. Its size
  3. Its song and calls
  4. When and where to see it
  5. What it eats
  6. Nesting and breeding
  7. Behaviour
  8. Lifespan and predators
  9. Conservation
  10. What does a Corn Bunting look like?
  11. Similar birds
  12. Quick facts
  13. Sources

How to recognise it

The Corn Bunting is a plump, sparrow-sized bird with overall brown plumage streaked with darker markings. It has a large, robust bill, a short tail, and a distinctive 'heavy-headed' appearance. The underparts are pale buff with fine streaking.

Both males and females look similar. Juveniles closely resemble adults but may have slightly fresher-looking feathers with more defined streaking.

Its size

Adults
Length
16–19 cm
Wingspan
26–32 cm
Weight
38–55 g

Its song and calls

Whilst the call is a short staccato ‘kwit, kwit’ sound, the song itself is a metallic, repetitive, ‘ti-ti-ti-tchee-chirrichirrichirri’, often sung from a fence post, overhead cable or perch in a bush.

Corn Bunting flying away
Corn Bunting flying away

When and where to see it

UK and Ireland

OctoberArriving

Arriving in 5 placesLast month in 2 places

Most recorded in October

  1. 1. Wiltshire0.35%
  2. 2. Kent0.14%
  3. 3. Cambridgeshire0.13%
  4. 4. East Sussex0.13%
  5. 5. Essex0.12%

Each dot is a county, state or province: the bigger and darker, the larger the bird’s share of that place’s bird records that month. Grey dots: no regular records. The ringed point is the centre of the bird’s records this month; the arrow shows how it moved since last month, and the dashed loop its path through the year. “Arrivals” colours places where it becomes regular this month (orange) or is in its last regular month (grey). GBIF eBird Observation Dataset, 2019–2024. Map data: Natural Earth, US Census Bureau; place centres © OpenStreetMap contributors.

In your area

See when the Corn Bunting is recorded in your county, state or province.

or

How often the Corn Bunting turns up in the UK through the year, from birdwatchers' records.

United Kingdom

Resident · all year · most records in June

Regularly recordedOccasionalBar height: share of all bird records that month
Show as a table
MonthUnited Kingdom
January0.052% (regular)
February0.044% (regular)
March0.052% (regular)
April0.071% (regular)
May0.10% (regular)
June0.12% (regular)
July0.10% (regular)
August0.035% (regular)
September0.020% (regular)
October0.027% (regular)
November0.039% (regular)
December0.042% (regular)

Worldwide: recorded regularly in 59 countries

Countries where it was recorded in at least 3 of the 6 years 2019–2024. Linked countries have their own bird list.

Europe (34)
Africa (4)
Asia (21)

In the main the corn bunting is a resident breeder throughout south and central Europe and North Africa into eastern Asia as far as Kazakhstan. Small colonies breeding in central eastern Europe, Ukraine, southwest Russia and Belarus migrate south to the coastal regions of North Africa, the Arabian Peninsula and from Afghanistan to northeast China. They tend to congregate in farmland with hedgerows and limited tree growth, arable land with cereal crops and low lying pastures and rolling meadows.

Corn Bunting with spread wings
Corn Bunting with spread wings

Signs and Spotting tips

When seen foraging, the corn bunting tends to hop or creep across the ground as opposed to walking and often feeds in small groups, taking flight and hiding in hedges when disturbed. During winter months large flocks of them are frequently seen foraging together. In flight the lack of patternation on their wings and tail is more obvious as is their habit of dangling their legs when aloft. The metallic song is often likened to the sound of jangling keys.

Corn Bunting perched on flowers
Corn Bunting perched on flowers

What it eats

A ground feeder and forager the corn bunting eats mainly seeds in the winter and both insects and seeds and grains during the summer months.

Corn Bunting singing
Corn Bunting singing

Nesting and breeding

Across their range, dependent upon geographical location, the breeding season extends from late March until June when nests are built directly on the ground by the female from grass and roots, often lined with small leaves and fine grasses. One or two broods are produced annually each consisting of an average of 4 – 6 very pale blue, speckled eggs, which are incubated by the female alone for up to two weeks. The chicks remain in the nest for between ten to thirteen days frequently leaving before they are able to fly. Breeding males will often mate with other females and instances of male birds mating with up to eighteen different females in one season, whilst not common, have been documented in the past.

Corn Bunting drinking water
Corn Bunting drinking water

Behaviour

Corn Buntings are often seen perched prominently on fence posts, wires, or tall stems, singing their characteristic song. They typically forage on the ground in small groups, moving with a shuffling gait. During the breeding season, males become territorial and perform short, fluttering display flights.

Lifespan and predators

The life expectancy of a corn bunting is between two to three years.

Conservation

While listed as Least Concern globally, Corn Bunting populations have declined significantly in parts of Europe, particularly in the UK. Agricultural intensification, including loss of field margins and winter stubble, poses the main threat.

Conservation efforts focus on promoting wildlife-friendly farming practices.

What does a Corn Bunting look like?

The adult corn bunting is a stocky, medium sized, predominantly brown coloured bird, with darker brown or black streaks. The back is a mid brown streaked with dark brown from the nape to the base of the tail. The head is paler with less patternation whilst the crown has dark stripes. The upperwing feathers and tail are plain brown whilst the underparts are a paler brown with similar dark streaks, particularly to the breast and flanks. Often the dark streaks that run down the breast will morph together forming a central dark chest patch. The underbelly streaking extends towards the vent whilst the belly itself is a pale greyish buff. The eye is very dark surrounded by a pale eye ring and the bill is powerful, triangular and large, with the upper mandible fitting into the larger and broader lower mandible, typical of a seed eater and is yellowish in colour. Male and female birds have identical plumage whilst the male is considerably larger than the female. Juveniles resemble adults although the brown buff base colour which surrounds the bird is found across both the upper and lower parts.

Close up of a Corn Bunting
Close up of a Corn Bunting

Similar birds

Often mistaken for

Quick facts

Length
16–19 cm
Wingspan
26–32 cm
Weight
38–55 g
Lifespan
3–5 years
Family
Buntings
Migration
Partial migrant
Global status (IUCN)
Least Concern
World population
180,000,000 - 319,999,999 mature individuals
Population trend
Decreasing
Also called
Common Corn Bunting
Scientific name
Emberiza calandra

Sources

2
  1. 1BirdLife International. 2019. Emberiza calandra (amended version of 2018 assessment). The IUCN Red List of Threatened Species 2019: e.T22721020A155499724. Source (opens in a new tab)
  2. 2BirdLife International. 2019. Emberiza calandra (amended version of 2018 assessment). The IUCN Red List of Threatened Species 2019: e.T22721020A155499724. Source (opens in a new tab)
Spotted a mistake?Tell usHow we write and checkBy the Birdfact team · Updated

Checked by

Nathan Cope, founder and editor

Nathan founded Birdfact and leads its writers and contributors in the UK, the US and Canada. He has watched and studied birds for more than ten years, and checks every article and species guide before it’s published.

How we write and checkAbout Nathan