Skip to content
birdfact
Bar-tailed Godwit
Bar-tailed Godwit (breeding plumage)
Sandpipers & Snipes · Long-distance Migrant

Bar-tailed Godwit

Kuaka, Pacific Bar-tailed Godwit · Limosa lapponica

Near Threatened37–41 cm · 190–400 g

By the Birdfact teamChecked byNathan Cope

With its impressive long-distance flights, this shorebird traverses the globe, covering thousands of miles in a single journey.
On this page14 sections
  1. How to recognise it
  2. Its size
  3. Its song and calls
  4. When and where to see it
  5. What it eats
  6. Nesting and breeding
  7. Behaviour
  8. Lifespan and predators
  9. Conservation
  10. Similar birds
  11. More photos
  12. Quick facts
  13. Questions
  14. Sources

How to recognise it

What do Bar-tailed Godwits look like?

Bar-tailed Godwits are fairly large waders with longish legs and very long, slightly up-curved bills. Finely barred tails and dark wingtips are visible in flight. Underpart colouration varies between seasons, but adults have streaked and spotted backs and crowns with fine markings on the breast.

In the non-breeding season, adults have pale, whitish underparts, a pale eyebrow stripe with a darker stripe through each eye, and their bill is pinkish at the base with a dark tip. Males develop coppery orange plumage on the belly, chest, neck, and face during the breeding season. They also develop dark wing patches that are visible in flight.

Females are larger and have longer bills but are otherwise difficult to distinguish from males in the non-breeding season. Females are paler than males in breeding plumage. They may have warm cinnamon underparts but are not brick-red like their male counterparts.

Juveniles Bar-tailed Godwits are similar to non-breeding adults but have a warm, buff colour on the neck and breast. Their upper parts also show more contrast, at least until early winter.

Non-breeding Bar-tailed Godwit wading in shallow waters
Non-breeding Bar-tailed Godwit wading in shallow waters

How big are Bar-tailed Godwits?

The Bar-tailed Godwit is a relatively large wader, smaller than a Curlew but bigger than a Ruddy Turnstone. Females are generally larger than males.

Length

Bar-tailed Godwits have a body length of 33 to 42 centimetres or 14½ to 15½ inches. Their bills measure an impressive 8 to 12 centimetres (3 - 5 inches).

Weight

These birds weigh anything from 200 to 720 grams or 7 to 25 ounces. They pack on impressive amounts of fat to fuel their long migrations, even partially absorbing their own digestive organs to make space and limit weight for the journey.

Wingspan

They have a 61 to 81 centimetre or 24 to 32-inch wingspan.

Non-breeding Bar-tailed Godwit in-flight over the ocean
Non-breeding Bar-tailed Godwit in-flight over the ocean

Its size

Adults
Length
37–41 cm
Wingspan
70–80 cm
Weight
190–400 g

Its song and calls

What sound does a Bar-tailed Godwit make?

Bar-tailed Godwits produce a variety of calls, particularly in the nesting season. A ‘Kiruk-kiruk’ flight call may be heard on their non-breeding grounds.

Bar-tailed Godwit calling
Bar-tailed Godwit calling

When and where to see it

OctoberIn season

Arriving in 1 placeLast month in 5 places

Most recorded in October

  1. 1. East Lothian1.3%
  2. 2. Moray1.2%
  3. 3. Falkirk1.1%
  4. 4. Sligo1.0%
  5. 5. Northumberland0.87%

Each dot is a county, state or province: the bigger and darker, the larger the bird’s share of that place’s bird records that month. Grey dots: no regular records. The ringed point is the centre of the bird’s records this month; the arrow shows how it moved since last month, and the dashed loop its path through the year. “Arrivals” colours places where it becomes regular this month (orange) or is in its last regular month (grey). GBIF eBird Observation Dataset, 2019–2024. Map data: Natural Earth, US Census Bureau; place centres © OpenStreetMap contributors.

In your area

See when the Bar-tailed Godwit is recorded in your county, state or province.

or

How often the Bar-tailed Godwit turns up in the UK, Ireland, the United States and Canada through the year, from birdwatchers' records.

United Kingdom

Resident · all year · most records in September

Ireland

Winter visitor · all year · most records in September

United States

Summer visitor · regularly May–Jan · most records in June

Canada

Passage migrant · regularly May–Oct · most records in September

Regularly recordedOccasionalBar height: share of all bird records that month
Show as a table
MonthUnited KingdomIrelandUnited StatesCanada
January0.12% (regular)0.46% (regular)<0.001% (regular)–
February0.098% (regular)0.51% (regular)<0.001%–
March0.067% (regular)0.35% (regular)<0.001%–
April0.12% (regular)0.18% (regular)<0.001%–
May0.081% (regular)0.12% (regular)0.002% (regular)<0.001% (regular)
June0.048% (regular)0.057% (regular)0.005% (regular)<0.001% (regular)
July0.090% (regular)0.13% (regular)0.001% (regular)<0.001%
August0.15% (regular)0.37% (regular)0.002% (regular)<0.001% (regular)
September0.24% (regular)0.65% (regular)0.002% (regular)0.002% (regular)
October0.21% (regular)0.50% (regular)0.002% (regular)0.001% (regular)
November0.13% (regular)0.46% (regular)0.001% (regular)–
December0.100% (regular)0.51% (regular)<0.001% (regular)–

Worldwide: recorded regularly in 102 countries

Countries where it was recorded in at least 3 of the 6 years 2019–2024. Linked countries have their own bird list.

Europe (36)
Africa (21)
Asia (33)
North America (2)
Oceania (10)
  • Australia
  • Cocos (Keeling) Islands
  • Fiji
  • Marshall Islands
  • New Caledonia
  • New Zealand
  • Norfolk Island
  • Palau
  • US Outlying Islands
  • Vanuatu

What is the habitat of a Bar-tailed Godwit?

Bar-tailed Godwits inhabit Arctic and sub-arctic tundra while breeding. They overwinter along sandy and muddy areas, particularly in the intertidal zone of beaches, estuaries, mangroves, and inlets.

What is the range of a Bar-tailed Godwit?

Bar-tailed Godwits breed in the tundras of Scandinavia in northern Europe, Northern Asia, and Alaska. They spend the non-breeding season along the coastline of Europe, Africa, Asia, and Australia but do not overwinter in North or South America.

Where do Bar-tailed Godwits live?

Bar-tailed Godwits spend most of their time on the ground. They may stand on rocks or posts, although they rarely perch in trees. These long-distance migrants spend their time foraging and roosting along sandy or muddy coastlines when not nesting in the far north.

How rare are Bar-tailed Godwits?

Bar-tailed Godwits can be common in suitable habitats, with an estimated population of 1.1 to 1.15 million individuals worldwide. About 30,000 to 54,000 individuals visit the UK coastline each year, and nearly 300,000 visit New Zealand and Australia.

Bar-tailed Godwit (breeding plumage) foraging in natural habitat
Bar-tailed Godwit (breeding plumage) foraging in natural habitat

Where can you see Bar-tailed Godwits in North America?

The only places to reliably spot Bar-tailed Godwits in North America are near Alaska’s western and northern coasts.

Where can you see Bar-tailed Godwits in Australia?

Bar-tailed Godwits can be seen in suitable habitats around much of the Australian coastline. They are most common in the north and scarce on the southern coast.

Where can you see Bar-tailed Godwits in the UK?

Bar-tailed Godwits can be seen in suitable habitats virtually all around the United Kingdom coastline. They are most numerous on larger estuaries such as the Thames, the Solway Firth, and the Wash.

Bar-tailed Godwit foraging along the shoreline
Bar-tailed Godwit foraging along the shoreline

Migration

Do Bar-tailed Godwits migrate?

Bar-tailed Godwits are highly migratory. Some young birds may remain on their overwintering grounds throughout the year, although all breeding adults migrate north to breed in the Arctic and subarctic tundra. They hold the record for the longest non-stop flight distance of any bird.

Why do Bar-tailed Godwits migrate?

Bar-tailed Godwits avoid unfavourable winter weather by migrating north and south. The Arctic Tundra provides ideal nesting conditions in the summer, but they must migrate because this extreme environment would be impossible to survive in the depths of winter.

Group of Bar-tailed Godwits by the shore
Group of Bar-tailed Godwits by the shore

Are Bar-tailed Godwits native to North America?

Bar-tailed Godwits are native summer breeders in Alaska. They are present from May to June but migrate south to avoid the harsh northern winter.

Are Bar-tailed Godwits native to Australia?

Bar-tailed Godwits are common non-breeding summer visitors to Australia. They do not breed there, although some young birds remain throughout the year.

Are Bar-tailed Godwits native to the UK?

Bar-tailed Godwits are native to the United Kingdom and can be seen in most months, although they are scarce from May to July. These winter visitors and passage migrants do not breed on the British Isles.

Breeding Bar-tailed Godwit in-flight
Breeding Bar-tailed Godwit in-flight

Tips for seeing it

  • Look for Bar-tailed Godwits on coastal mudflats and estuaries during migration seasons.
  • Observe their distinctive feeding behaviour, probing deeply into the mud with their long bills.
  • Listen for their soft, piping calls, especially when in flight.
  • In the UK and New Zealand, watch for large flocks during spring and autumn migrations.

What it eats

What do Bar-tailed Godwits eat?

These birds are primarily carnivorous, although they rely on berries at some times of the year. Their diet varies significantly between their breeding grounds and overwintering areas.

In the northern tundras, Bar-tailed Godwits feed on small berries and insects that they capture on the ground or within vegetation. For the rest of the year, these birds forage for small crustaceans and worms that live within soft, sandy and muddy substrates along the shore.

What do Bar-tailed Godwit chicks eat?

Bar-tailed Godwit chicks eat insects. They are well-developed when they hatch and are able to feed themselves within just two days.

Juvenile Bar-tailed Godwit foraging in the sandy, muddy water
Juvenile Bar-tailed Godwit foraging in the sandy, muddy water

Nesting and breeding

Where do Bar-tailed Godwits nest?

Bar-tailed Godwits nest at low to mid-elevations in the Arctic and subarctic tundra of Asia, Scandinavia, and Alaska, usually near the coast but sometimes over 100 kilometres or 60 miles inland. The typical habitat consists of ridges, rolling dwarf shrublands, and dry areas within bogs.

The nest is often well hidden between tussocks and other vegetation. It is a shallow scrape lined with plant materials like leaves, moss, and lichens.

When do Bar-tailed Godwits nest?

Bar-tailed Godwits nest in the late spring and summer. They lay their eggs between the end of May and the second half of July, depending on latitude and location.

What do Bar-tailed Godwit eggs look like?

Bar-tailed Godwit eggs have a greenish, yellowish, or brownish background colour and are usually patterned with numerous darker spots and speckles. A typical clutch consists of four eggs, each measuring approximately 54 millimetres long and 37 millimetres wide.

Do Bar-tailed Godwits mate for life?

Bar-tailed Godwits are monogamous when breeding and form pair bonds that last a single season.

Bar-tailed Godwit in nesting habitat
Bar-tailed Godwit in nesting habitat

Behaviour

Are Bar-tailed Godwits aggressive?

Bar-tailed Godwits may be aggressive during the breeding season when they frequently dive-bomb other birds, often for no apparent reason. They are more passive on the overwintering grounds, although they may peck at other birds that approach too closely.

Where do Bar-tailed Godwits sleep at night?

Bar-tailed Godwits sleep on tidal mudflats during the day or night. They roost in large flocks, sometimes numbering in the thousands and stand close together, usually within about three feet of one another.

They often stand in the water while roosting, typically facing the wind. Both sexes roost together, but juveniles often gather in separate areas or on the edge of the flock.

Pair of non-breeding Bar-tailed Godwits resting
Pair of non-breeding Bar-tailed Godwits resting

Lifespan and predators

How long do Bar-tailed Godwits live?

Bar-tailed Godwits can live for at least 33 years, although their average life expectancy is just five years or so.

What are the predators of Bar-tailed Godwits?

Bar-tailed Godwit eggs and chicks are vulnerable to arctic foxes, corvids, gulls and jaegers. Adults are rarely predated, although they may be hunted by the following birds of prey:

Are Bar-tailed Godwits protected?

Bar-tailed Godwits in the United Kingdom are protected by the Wildlife and Countryside Act 1981. They are protected by the Migratory Bird Treaty Act in North America and by the Environment Protection and Biodiversity Conservation Act in Australia.

Are Bar-tailed Godwits endangered?

Bar-tailed Godwits are in decline and globally classified as ‘Near Threatened’, which is one category away from being officially threatened.

Bar-tailed Godwit (breeding plumage) portrait
Bar-tailed Godwit (breeding plumage) portrait

Conservation

While currently listed as Near Threatened Globally, Bar-tailed Godwits face threats from habitat loss due to coastal development and climate change.

Conservation efforts focus on protecting key stopover sites along their migration routes and preserving breeding grounds in the Arctic. In Europe, Bar-tailed Godwits are listed as Least Concern.

Similar birds

Often mistaken for

More photos

3 photos

Quick facts

Length
37–41 cm
Wingspan
70–80 cm
Weight
190–400 g
Lifespan
5–15 years · oldest recorded 34 years
Migration
Long-distance Migrant
Global status (IUCN)
Near Threatened
World population
1,099,000 - 1,149,000 mature individuals
Population trend
Decreasing
Also called
Kuaka, Pacific Bar-tailed Godwit
Scientific name
Limosa lapponica

Questions

3

How far can a Bar-tailed Godwit fly?

Bar-tailed Godwits can fly an astonishing 11,000 kilometres (7,000 miles) non-stop between the tundra of Western Alaska and the shores of New Zealand, the longest single flight known. Those birds take a longer return route via China to complete a staggering annual migration of approximately 29,000 kilometres or 18,000 miles.

How fast do Bar-tailed Godwits fly?

Bar-tailed Godwits are fast-flying birds that can travel at 70 to 80 kilometres (43 - 50 miles) per hour, although favourable winds allow them to travel much faster, and headwinds make the going much slower. Even at these speeds, their longest migrations may require more than eight days of non-stop flight!

Do Bar-tailed Godwits sleep while flying?

It is unknown whether Bar-tailed Godwits sleep during migration because they are so difficult to monitor. However, other long-flying species like Frigatebirds have the ability to put one-half of their brains to sleep during flight (a process known as unihemispheric sleep) and the Godwits may be able to do the same.

Sources

4
  1. 1BirdLife International. 2017. Limosa lapponica (amended version of 2016 assessment). The IUCN Red List of Threatened Species 2017: e.T22693158A111221714. Source (opens in a new tab)
  2. 2BirdLife International. 2017. Limosa lapponica (amended version of 2016 assessment). The IUCN Red List of Threatened Species 2017: e.T22693158A111221714. Source (opens in a new tab)
  3. 3Wetlands International (2017)
  4. 4Robinson and Clark, The Online Ringing Report: Bird ringing in Britain & Ireland in 2011 (2012) Source (opens in a new tab)
Spotted a mistake?Tell usHow we write and checkBy the Birdfact team · Updated

Checked by

Nathan Cope, founder and editor

Nathan founded Birdfact and leads its writers and contributors in the UK, the US and Canada. He has watched and studied birds for more than ten years, and checks every article and species guide before it’s published.

How we write and checkAbout Nathan