Birds to See in United Arab Emirates in February
128 bird species on our list for United Arab Emirates are recorded regularly in February
Of these, the most often recorded are House Sparrow, Eurasian Collared Dove, Rock Dove, Pied Wagtail and Black-headed Gull. New this month: Common Reed-warbler, Rufous-tailed Rock-thrush, Woodchat Shrike and Short-eared Owl.
On the move in February
GBIF · FebArriving
At their peak
From United Arab Emirates’s bird records, 2019–2024: arriving birds are regular this month but not last; leaving birds are regular this month but not next.
Other months
All 128 birds in February
128 birds
House SparrowPasser domesticusResidentCommon14–17 cmRecorded all year · 3.69% in Feb
Eurasian Collared DoveStreptopelia decaoctoResidentCommon30–32 cmRecorded all year · 3.43% in Feb
Rock DoveColumba liviaResidentCommon29–37 cmRecorded all year · 2.38% in Feb
Pied WagtailMotacilla albaWinter visitorCommon17–19 cmRegularly Oct–Apr · 1.69% in Feb
Black-headed GullChroicocephalus ridibundusWinter visitorCommon38–44 cmRegularly Oct–Aug · 1.61% in Feb
Grey HeronArdea cinereaResidentCommon90–98 cmRecorded all year · 1.60% in Feb
Pallid SwiftApus pallidusWinter visitorCommon16–17 cmRegularly Sep–Jun · 1.45% in Feb
HoopoeUpupa epopsResidentCommon25–32 cmRecorded all year · 1.42% in Feb
Rose-ringed ParakeetPsittacula krameriResidentCommon38–42 cmRecorded all year · 1.41% in Feb
Great CormorantPhalacrocorax carboWinter visitorCommon80–100 cmRecorded all year · 1.35% in Feb
Common SandpiperActitis hypoleucosWinter visitorCommon18–20 cmRegularly Jul–May · 1.19% in Feb
MallardAnas platyrhynchosResidentCommon50–65 cmRecorded all year · 1.08% in Feb
Western Marsh-harrierCircus aeruginosusWinter visitorCommon48–56 cmRegularly Aug–Apr · 1.06% in Feb
Little GrebeTachybaptus ruficollisResidentCommon23–29 cmRecorded all year · 1.06% in Feb
Greater FlamingoPhoenicopterus roseusResidentCommon120–145 cmRecorded all year · 0.93% in Feb
Great White EgretArdea albaResidentCommon80–104 cmRecorded all year · 0.90% in Feb
Kentish PloverCharadrius alexandrinusResidentCommon15–17 cmRecorded all year · 0.88% in Feb
Little StintCalidris minutaWinter visitorCommon13–15 cmRecorded all year · 0.86% in Feb
GreenshankTringa nebulariaResidentCommon30–35 cmRecorded all year · 0.85% in Feb
Egyptian GooseAlopochen aegyptiacaResidentCommon63–73 cmRecorded all year · 0.84% in Feb
Cattle EgretArdea ibisResidentCommon46–56 cmRecorded all year · 0.83% in Feb
ChiffchaffPhylloscopus collybitaWinter visitorCommon10–12 cmRegularly Oct–Apr · 0.79% in Feb
MoorhenGallinula chloropusResidentCommon30–38 cmRecorded all year · 0.77% in Feb
Eurasian TealAnas creccaWinter visitorCommon34–38 cmRegularly Aug–Apr · 0.71% in Feb
Great Grey ShrikeLanius excubitorResidentCommon22–26 cmRecorded all year · 0.66% in Feb
Water PipitAnthus spinolettaWinter visitorCommon15–17 cmRegularly Nov–Apr · 0.65% in Feb
Little EgretEgretta garzettaResidentCommon55–65 cmRecorded all year · 0.64% in Feb
KestrelFalco tinnunculusResidentCommon32–39 cmRecorded all year · 0.63% in Feb
Common SnipeGallinago gallinagoWinter visitorCommon25–27 cmRegularly Aug–May · 0.61% in Feb
RedshankTringa totanusResidentCommon27–29 cmRecorded all year · 0.61% in Feb
Lesser WhitethroatCurruca currucaWinter visitorCommon11–13 cmRegularly Sep–May · 0.53% in Feb
Lesser Black-backed GullLarus fuscusWinter visitorCommon52–64 cmRegularly Jul–May · 0.53% in Feb
BluethroatLuscinia svecicaWinter visitorCommon13–14 cmRegularly Oct–Apr · 0.53% in Feb
Temminck's StintCalidris temminckiiWinter visitorCommon13–15 cmRegularly Jul–May · 0.52% in Feb
CurlewNumenius arquataResidentCommon50–60 cmRecorded all year · 0.49% in Feb
Green SandpiperTringa ochropusWinter visitorCommon21–24 cmRegularly Jun–Apr · 0.48% in Feb
Northern ShovelerSpatula clypeataWinter visitorCommon44–51 cmRegularly Jul–Apr · 0.47% in Feb
Barn SwallowHirundo rusticaResidentCommon17–19 cmRecorded all year · 0.46% in Feb
WhimbrelNumenius phaeopusResidentCommon40–46 cmRecorded all year · 0.45% in Feb
Ringed PloverCharadrius hiaticulaWinter visitorCommon17–19 cmRegularly Jul–May · 0.45% in Feb
Little Ringed PloverThinornis dubiusResidentCommon14–17 cmRecorded all year · 0.44% in Feb
Grey PloverPluvialis squatarolaResidentCommon27–30 cmRecorded all year · 0.42% in Feb
Northern PintailAnas acutaResidentUncommon59–76 cmRecorded all year · 0.41% in Feb
RuffCalidris pugnaxWinter visitorCommon20–32 cmRegularly Jul–May · 0.41% in Feb
Black RedstartPhoenicurus ochrurosWinter visitorUncommon13–15 cmRegularly Oct–Mar · 0.40% in Feb
Gull-billed TernGelochelidon niloticaResidentUncommon33–42 cmRecorded all year · 0.38% in Feb
Wood SandpiperTringa glareolaWinter visitorCommon19–21 cmRegularly Jul–May · 0.36% in Feb
DunlinCalidris alpinaWinter visitorCommon16–22 cmRecorded all year · 0.33% in Feb
PochardAythya ferinaResidentUncommon42–49 cmRecorded all year · 0.32% in Feb
Glossy IbisPlegadis falcinellusResidentCommon48–66 cmRecorded all year · 0.31% in Feb
CootFulica atraResidentUncommon36–42 cmRecorded all year · 0.28% in Feb
Black-crowned Night-heronNycticorax nycticoraxResidentCommon58–65 cmRecorded all year · 0.28% in Feb
Purple HeronArdea purpureaResidentCommon78–90 cmRecorded all year · 0.26% in Feb
OspreyPandion haliaetusResidentUncommon54–58 cmRecorded all year · 0.25% in Feb
GadwallMareca streperaWinter visitorUncommon46–56 cmRegularly Oct–Mar · 0.24% in Feb
Eurasian OystercatcherHaematopus ostralegusResidentUncommon40–45 cmRecorded all year · 0.24% in Feb
Squacco HeronArdeola ralloidesResidentCommon40–49 cmRecorded all year · 0.24% in Feb
Egyptian VultureNeophron percnopterusResidentCommon55–65 cmRecorded all year · 0.23% in Feb
Eurasian WigeonMareca penelopeWinter visitorUncommon42–51 cmRegularly Oct–May · 0.21% in Feb
Little OwlAthene noctuaResidentUncommon21–23 cmRecorded all year · 0.21% in Feb
Oriental Honey-buzzardPernis ptilorhynchusResidentUncommon52–68 cmRecorded all year · 0.21% in Feb
Ruddy TurnstoneArenaria interpresResidentUncommon21–24 cmRecorded all year · 0.21% in Feb
WoodpigeonColumba palumbusResidentUncommon40–42 cmRecorded all year · 0.19% in Feb
Jack SnipeLymnocryptes minimusWinter visitorUncommon17–19 cmRegularly Oct–Apr · 0.18% in Feb
Bar-tailed GodwitLimosa lapponicaResidentUncommon37–41 cmRecorded all year · 0.17% in Feb
Song ThrushTurdus philomelosWinter visitorUncommon20–23 cmRegularly Nov–Mar · 0.17% in Feb
Black-tailed GodwitLimosa limosaResidentUncommon40–44 cmRecorded all year · 0.17% in Feb
Yellow WagtailMotacilla flavaWinter visitorCommon15–17 cmRecorded all year · 0.16% in Feb
ChukarAlectoris chukarResidentUncommon32–38 cmRecorded all year · 0.16% in Feb
Curlew SandpiperCalidris ferrugineaResidentUncommon18–23 cmRecorded all year · 0.15% in Feb
Blue Rock-thrushMonticola solitariusWinter visitorUncommon21–23 cmRegularly Sep–Apr · 0.15% in Feb
Black-necked GrebePodiceps nigricollisWinter visitorUncommon28–34 cmRegularly Oct–Apr · 0.15% in Feb
Eurasian SkylarkAlauda arvensisWinter visitorUncommon16–18 cmRegularly Nov–Mar · 0.14% in Feb
GarganeySpatula querquedulaWinter visitorUncommon37–41 cmRegularly Aug–Apr · 0.13% in Feb
Grey WagtailMotacilla cinereaWinter visitorUncommon17–20 cmRegularly Aug–Apr · 0.13% in Feb
Red-crested PochardNetta rufinaWinter visitorUncommon53–57 cmRegularly Aug–Jun · 0.13% in Feb
Tufted DuckAythya fuligulaWinter visitorUncommon40–47 cmRegularly Nov–Mar · 0.13% in Feb
Sand MartinRiparia ripariaWinter visitorCommon12–14 cmRegularly Aug–May · 0.13% in Feb
StonechatSaxicola rubicolaWinter visitorUncommon12–13 cmRegularly Oct–Mar · 0.12% in Feb
Common StarlingSturnus vulgarisResidentUncommon21–23 cmRecorded all year · 0.12% in Feb
Common ShelduckTadorna tadornaWinter visitorUncommon58–67 cmRegularly Oct–May · 0.11% in Feb
Black SwanCygnus atratusResidentUncommon110–142 cmRecorded all year · 0.11% in Feb
Eurasian SpoonbillPlatalea leucorodiaResidentUncommon80–90 cmRecorded all year · 0.11% in Feb
Pacific Golden-PloverPluvialis fulvaWinter visitorUncommon23–26 cmRegularly Aug–May · 0.10% in Feb
AvocetRecurvirostra avosettaResidentUncommon42–45 cmRecorded all year · 0.10% in Feb
Common Reed-warblerAcrocephalus scirpaceusSummer visitorUncommon13–14 cmRegularly Feb–Nov · 0.10% in Feb
Common KingfisherAlcedo atthisWinter visitorUncommon16–17 cmRegularly Sep–Apr · 0.09% in Feb
Little TernSternula albifronsResidentUncommon21–25 cmRecorded all year · 0.08% in Feb
Bonelli's EagleAquila fasciataWinter visitorUncommon65–72 cmRegularly Jul–May · 0.08% in Feb
Meadow PipitAnthus pratensisWinter visitorUncommon14–15 cmRegularly Nov–Mar · 0.08% in Feb
Muscovy DuckCairina moschataResidentUncommon66–84 cmRecorded all year · 0.07% in Feb
Eurasian Scops-owlOtus scopsWinter visitorUncommon19–21 cmRegularly Oct–Apr · 0.07% in Feb
Common TernSterna hirundoSummer visitorUncommon31–35 cmRecorded all year · 0.07% in Feb
Rufous-tailed Rock-thrushMonticola saxatilisPassage migrantUncommon16–19 cmRegularly Sep–May · 0.07% in Feb
Sandwich TernThalasseus sandvicensisResidentUncommon36–41 cmRecorded all year · 0.07% in Feb
House MartinDelichon urbicumPassage migrantUncommon13–15 cmRegularly Sep–Apr · 0.07% in Feb
Montagu's HarrierCircus pygargusWinter visitorUncommon43–47 cmRegularly Aug–Apr · 0.06% in Feb
SparrowhawkAccipiter nisusWinter visitorUncommon28–38 cmRegularly Oct–Apr · 0.06% in Feb
Greater White-fronted GooseAnser albifronsWinter visitorUncommon64–81 cmRegularly Oct–May · 0.06% in Feb
SanderlingCalidris albaResidentUncommon18–20 cmRecorded all year · 0.05% in Feb
Short-toed LarkCalandrella brachydactylaWinter visitorUncommon14–17 cmRegularly Sep–May · 0.05% in Feb
Corn BuntingEmberiza calandraWinter visitorUncommon16–19 cmRegularly Nov–Apr · 0.05% in Feb
Tree PipitAnthus trivialisWinter visitorUncommon14–16 cmRegularly Sep–May · 0.04% in Feb
Greylag GooseAnser anserResidentRare75–90 cmRecorded all year · 0.04% in Feb
Common PheasantPhasianus colchicusResidentUncommon50–90 cmRegularly Oct–Aug · 0.04% in Feb
Spotted RedshankTringa erythropusWinter visitorUncommon29–31 cmRegularly Oct–Apr · 0.04% in Feb
Common QuailCoturnix coturnixWinter visitorRare16–18 cmRegularly Sep–May · 0.03% in Feb
White-winged TernChlidonias leucopterusResidentUncommon20–27 cmRecorded all year · 0.03% in Feb
Golden PloverPluvialis apricariaWinter visitorRare26–29 cmRegularly Nov–Feb · 0.03% in Feb
Barn OwlTyto albaWinter visitorRare33–39 cmRegularly Jun–Apr · 0.03% in Feb
Indian PeafowlPavo cristatusWinter visitorRare86–230 cmRegularly Aug–May · 0.03% in Feb
European Turtle-doveStreptopelia turturSummer visitorCommon26–28 cmRegularly Jan–Nov · 0.03% in Feb
Canada GooseBranta canadensisWinter visitorRare76–110 cmRegularly Aug–Jun · 0.03% in Feb
Mute SwanCygnus olorResidentUncommon140–160 cmRecorded all year · 0.03% in Feb
WryneckJynx torquillaWinter visitorUncommon16–18 cmRegularly Sep–Apr · 0.03% in Feb
Fulvous Whistling-DuckDendrocygna bicolorResidentUncommon45–53 cmRecorded all year · 0.02% in Feb
Peregrine FalconFalco peregrinusResidentRare34–58 cmRecorded all year · 0.02% in Feb
Hooded WheatearOenanthe monachaResidentUncommon16–18 cmRecorded all year · 0.02% in Feb
Woodchat ShrikeLanius senatorPassage migrantUncommon17–19 cmRegularly Feb–May · 0.02% in Feb
Ruddy ShelduckTadorna ferrugineaWinter visitorRare58–70 cmRegularly Dec–Feb · 0.01% in Feb
Booted EagleHieraaetus pennatusWinter visitorRare42–51 cmRegularly Oct–Mar · 0.01% in Feb
Eurasian Stone-curlewBurhinus oedicnemusWinter visitorRare40–44 cmRegularly Sep–Jun · 0.01% in Feb
Northern LapwingVanellus vanellusWinter visitorUncommon28–31 cmRegularly Oct–Feb · 0.01% in Feb
Helmeted GuineafowlNumida meleagrisWinter visitorRare53–63 cmRegularly Aug–Jun · 0.01% in Feb
Scaly-breasted MuniaLonchura punctulataWinter visitorRare11–12 cmRegularly Apr–Feb · 0.01% in Feb
Bar-headed GooseAnser indicusWinter visitorRare68–78 cmRegularly Jun–Apr · 0.01% in Feb
Whooper SwanCygnus cygnusWinter visitorRare140–165 cmRegularly Aug–May · 0.01% in Feb
Short-eared OwlAsio flammeusPassage migrantRare34–43 cmRegularly Oct–Feb · 0.00% in Feb
Data: EOD – eBird Observation Dataset (Cornell Lab of Ornithology), accessed via GBIF.org, CC BY 4.0. Records from 2019–2024, aggregated and filtered by Birdfact. How these lists are made

