Skip to content
birdfact
Woodchat Shrike
Shrikes · Long-distance Migrant

Woodchat Shrike

Rufous-backed Shrike · Lanius senator

Near Threatened17–19 cm · 25–40 g

By the Birdfact teamChecked byNathan Cope

A fierce little hunter with a striking red cap, this songbird doesn't play nice – it impales its prey on thorns.
On this page13 sections
  1. How to recognise it
  2. Its size
  3. Its song and calls
  4. When and where to see it
  5. What it eats
  6. Nesting and breeding
  7. Behaviour
  8. Lifespan and predators
  9. Conservation
  10. Similar birds
  11. More photos
  12. Quick facts
  13. Sources

How to recognise it

The Woodchat Shrike is an attractively marked bird, unlikely to be confused with other species in the UK. Males and females can be distinguished by the markings on their faces.

What do Woodchat Shrikes look like?

Woodchat Shrikes are small birds with stout, hooked bills. They are predominantly black above, although they have a prominent white wing bar and rump. The crown and nape are a rich red-brown shade, and the underparts are cream-white.

These birds are sexually dimorphic. Females differ in having duller plumage and a white face that may include a white eyering and a streak extending behind the eye.

Juveniles are distinctly paler than adults. They have grey-brown upperparts with a scaled appearance and off-white bellies with fine grey barring.

Woodchat shrike standing on a rock
Woodchat shrike standing on a rock

How big are Woodchat Shrikes?

The Woodchat Shrike is a medium-sized Lanius shrike, intermediate between the Red-backed and Great Grey Shrikes.

Length

The Woodchat Shrike has a total body length of 18 to 19 centimetres.

Weight

They are fairly stocky birds with body weights between 21 and 59 grams.

Wingspan

These birds have a wingspan of approximately 27 centimetres.

Woodchat Shrike perching on a small branch
Woodchat Shrike perching on a small branch

Its size

Adults
Length
17–19 cm
Wingspan
28–32 cm
Weight
25–40 g

Its song and calls

Woodchat Shrikes produce a wide range of sounds, from grating notes to musical warbling.

What sound does a Woodchat Shrike make?

Both male and female Woodchat Shrikes sing, possibly to advertise their territory. Their song includes mimicry of other local bird species, warbling notes, and various harsh sounds. They also produce a variety of sharp contact and alarm calls.

Woodchat Shrike perching in a thorny bush
Woodchat Shrike perching in a thorny bush

When and where to see it

UK and Ireland

OctoberLeaving

Last month in 2 places

Most recorded in October

  1. 1. Shetland Islandsunder 0.1%
  2. 2. Cornwallunder 0.1%

Each dot is a county, state or province: the bigger and darker, the larger the bird’s share of that place’s bird records that month. Grey dots: no regular records. The ringed point is the centre of the bird’s records this month; the arrow shows how it moved since last month, and the dashed loop its path through the year. “Arrivals” colours places where it becomes regular this month (orange) or is in its last regular month (grey). GBIF eBird Observation Dataset, 2019–2024. Map data: Natural Earth, US Census Bureau; place centres © OpenStreetMap contributors.

In your area

See when the Woodchat Shrike is recorded in your county, state or province.

or

How often the Woodchat Shrike turns up in the UK through the year, from birdwatchers' records.

United Kingdom

Passage migrant · regularly Apr–Oct · most records in May

Regularly recordedOccasionalBar height: share of all bird records that month
Show as a table
MonthUnited Kingdom
January–
February–
March–
April0.005% (regular)
May0.005% (regular)
June0.003% (regular)
July<0.001%
August<0.001% (regular)
September0.003% (regular)
October0.003% (regular)
November–
December–

Worldwide: recorded regularly in 59 countries

Countries where it was recorded in at least 3 of the 6 years 2019–2024. Linked countries have their own bird list.

Europe (28)
Africa (15)
Asia (16)

Woodchat Shrikes require a specific habitat structure for their hunting technique. Continue reading to learn where these migratory birds live in the breeding and non-breeding seasons.

What is the habitat of a Woodchat Shrike?

Woodchat Shrikes prefer open woodlands, savanna, and desert edge habitats. They require large shrubs or trees for perching and open areas for hunting.

What is the range of a Woodchat Shrike?

Woodchat Shrikes occur in Europe, Asia, and Africa. They have a patchy breeding range from North Africa and Portugal, east to Iran. Their non-breeding range includes a wide belt of Central Africa to the south of the Sahara desert.

There are three recognised subspecies of the Woodchat Shrike, each with different breeding and overwintering ranges.

  • The Balearic Woodchat Shrike (Lanius senator badius) nests in Corsica and other islands of the western Mediterranean Sea. This subspecies overwinters in West Africa.
  • The Western Woodchat Shrike (L. s. senator) nests in North Africa and Southern Europe from Spain to Turkey. These birds spend the non-breeding season in Central Africa.
  • The Caucasian Woodchat Shrike (L. s. niloticus) nests in the Middle East and overwinters in East Africa.
Woodchat Shrike on the lookout for food
Woodchat Shrike on the lookout for food

Where do Woodchat Shrikes live?

Woodchat Shrikes spend most of their lives in trees and large shrubs. They are sit-and-wait predators that choose a perch with a good view over open areas where insects abound. Although territorial in the breeding season, these birds migrate long distances, selecting habitats with the same general characteristics throughout the year.

How rare are Woodchat Shrikes?

Woodchat Shrikes are very rare in the UK, although they remain common in much of their breeding and overwintering range.

Where can you see Woodchat Shrikes in the UK?

Woodchat Shrikes are rare vagrants to the United Kingdom, although they have been seen in many locations. Recent sightings have been made on the Isles of Scilly, Cornwall, and Somerset. The closest reliable venues where UK birders can spot this species are in France.

Woodchat Shrike in its natural habitat
Woodchat Shrike in its natural habitat

Migration

Do Woodchat Shrikes migrate?

Woodchat Shrikes are highly migratory, with slight differences in timing depending on subspecies and location. These birds breed in Europe, Asia, and North Africa in the spring and summer and depart for Central Africa in August/September, arriving in September/October. They begin their return migration between February and April, and most have reached their breeding grounds by May.

Are Woodchat Shrikes native to the UK?

Woodchat Shrikes are vagrants to the United Kingdom. They were not introduced but rather arrive as over-eager migrants that continue further north of their regular breeding grounds in Southern Europe.

Tips for seeing it

  • Look for Woodchat Shrikes perched prominently on fence posts or treetops
  • Listen for their harsh, chattering calls
  • Check thorny bushes or barbed wire for impaled prey
  • In the UK, search coastal areas during spring and autumn migration

What it eats

The Woodchat Shrike’s sturdy hooked bill reveals its predatory nature.

What do Woodchat Shrikes eat?

Woodchat Shrikes hunt a variety of invertebrates, both on the ground and in the air. They occasionally take larger prey like small reptiles, although insects are their primary target. These birds hunt from a perch, looking for the movement of their prey before dashing out to catch it.

Common Woodchat Shrike prey items:

  • Beetles
  • Ants
  • Grasshoppers
  • Spiders
  • Snails

What do baby Woodchat Shrikes eat?

Baby Woodchat Shrikes eat insects provided by both parents. The young spend up to 18 days in the nest and are fed for up to six weeks after fledging.

Woodchat Shrike with a worm in its beak
Woodchat Shrike with a worm in its beak

Nesting and breeding

Woodchat Shrikes breed in the Northern Hemisphere’s spring and summer. Egg laying begins as early as March in the south of their breeding range and May in Central Europe.

Where do Woodchat Shrikes nest?

Woodchat Shrikes nest in Southern Europe, North Africa, and the Middle East. Both sexes build the nest, which is usually placed one to twenty meters high on a tree branch. The nest is a small cup of twigs and other plant matter lined with softer materials like wool and spider webs.

What do Woodchat Shrike eggs look like?

Woodchat Shrikes lay four to eight eggs per clutch. Their colour varies from green/olive to grey/yellow, and each measures approximately 23 millimetres long and 17 millimetres wide.

Do Woodchat Shrikes mate for life?

Woodchat Shrikes are monogamous in the breeding season, although they are unlikely to reunite in consecutive years.

Woodchat Shrike chick in natural habitat
Woodchat Shrike chick in natural habitat

Behaviour

Woodchat Shrikes are patient hunters, most often seen scanning their surroundings for their next meal. They are solitary birds outside of the breeding season.

Are Woodchat Shrikes aggressive?

Woodchat Shrikes are highly territorial when breeding and will behave aggressively towards intruders. However, they are not aggressive towards others when on migration.

Where do Woodchat Shrikes sleep at night?

Woodchat Shrikes roost in trees and shrubs. They will enter dense vegetation to shelter for the night rather than remain on their exposed hunting perches.

Woodchat Shrike on alert
Woodchat Shrike on alert

Lifespan and predators

How long do Woodchat Shrikes live?

Woodchat Shrikes can live for over five years, although the average specimen has a life expectancy closer to three years.

What are the predators of Woodchat Shrikes?

Woodchat Shrike predators have yet to be studied in detail, although these small birds could fall prey to various birds of prey, mammals, and reptiles.

Are Woodchat Shrikes protected?

Woodchat Shrikes are legally protected in most of their breeding range.

Are Woodchat Shrikes endangered?

Woodchat Shrikes are in decline due to farming and forestry, habitat destruction, climate change, and even hunting. They are assessed as Near Threatened on the IUCN Red List but are considered endangered in some countries.

Juvenile Woodchat Shrike perched on a branch
Juvenile Woodchat Shrike perched on a branch

Conservation

Woodchat Shrikes are listed globally as Near Threatened and face threats from habitat loss due to agricultural intensification and climate change. 

Conservation efforts focus on maintaining suitable breeding habitats and protecting stopover sites along migration routes.

Similar birds

Often mistaken for

More photos

3 photos

Quick facts

Length
17–19 cm
Wingspan
28–32 cm
Weight
25–40 g
Lifespan
3 years · oldest recorded 5.7 years
Family
Shrikes
Migration
Long-distance Migrant
Global status (IUCN)
Near Threatened
World population
5,940,000 - 9,610,000 mature individuals
Population trend
Decreasing
Also called
Rufous-backed Shrike
Scientific name
Lanius senator

Sources

4
  1. 1BirdLife International. 2022. Lanius senator. The IUCN Red List of Threatened Species 2022: e.T22705095A209744544. Source (opens in a new tab)
  2. 2BirdLife International. 2022. Lanius senator. The IUCN Red List of Threatened Species 2022: e.T22705095A209744544. Source (opens in a new tab)
  3. 3BirdLife International. 2022. Lanius senator. The IUCN Red List of Threatened Species 2022: e.T22705095A209744544. Source (opens in a new tab)
  4. 4Fransson et al., EURING list of longevity records for European birds (2010) Source (opens in a new tab)
Spotted a mistake?Tell usHow we write and checkBy the Birdfact team · Updated

Checked by

Nathan Cope, founder and editor

Nathan founded Birdfact and leads its writers and contributors in the UK, the US and Canada. He has watched and studied birds for more than ten years, and checks every article and species guide before it’s published.

How we write and checkAbout Nathan