Skip to content
birdfact
Eurasian Scops-owl
Owls · Long-distance Migrant

Eurasian Scops-owl

European Scops-owl, Common Scops-owl, Eurasian Scops Owl · Otus scops

Least Concern19–21 cm · 60–135 g

By the Birdfact teamChecked byNathan Cope

Even smaller even than the Little Owl, it is one of the few European owls that leaves its breeding grounds and migrates south during the winter.
On this page14 sections
  1. How to recognise it
  2. Its size
  3. Its song and calls
  4. When and where to see it
  5. What it eats
  6. Nesting and breeding
  7. Behaviour
  8. Lifespan and predators
  9. Conservation
  10. What does a Scops Owl look like?
  11. Similar birds
  12. Eurasian Scops-owl guides
  13. Quick facts
  14. Sources

How to recognise it

The Eurasian Scops-owl is a small owl with prominent ear-tufts and large yellow eyes. Its plumage is mottled grey or brown, providing excellent camouflage against tree bark. Fine black streaks run vertically down its body.

Both sexes look similar, with subtle variations in overall colouration. Juveniles resemble adults but may have a slightly fluffier appearance and less defined markings.

There are two different morphs, the most common being predominantly grey-brown in colour with a paler face and underparts.

Its size

Adults
Length
19–21 cm
Wingspan
47–54 cm
Weight
60–135 g

Its song and calls

Males and females vocalise often calling to each other with a mid to low toned single or repeated note of ‘kyo – kyo’. One of the best descriptions of this relatively unique sound is to liken it to the sonar ping heard in submarine films when the vessel is being tracked by a surface ship, although the bird’s call is not always pitched as high.

Scops Owl with its head sticking out of a tree
Scops Owl with its head sticking out of a tree

When and where to see it

The Eurasian Scops-owl is not recorded regularly in the UK, Ireland, the United States or Canada.

United Kingdom: recorded in 1 of the 6 years; Ireland: recorded in 1 of the 6 years. Too few years to count as a regular visitor.

Worldwide: recorded regularly in 46 countries

Countries where it was recorded in at least 3 of the 6 years 2019–2024. Linked countries have their own bird list.

Europe (23)
Africa (3)
Asia (20)

The Eurasian scops owl (otus scops) breeds in southern Europe, particularly around the Mediterranean and eastwards into west and central Asia. It is polytypic in that it has four subspecies mainly limited to specific geographical areas as follows:

  • Otus scops cycladum - Greece, S Asia Minor, Jordan & Israel
  • Otus scops mallorcae - Mainland Spain, Balearic Islands, N W Africa
  • Otus scops pulchellus - Russia, Kazakhstan & N W China
  • Otus scops turanicus - Iraq, Iran, Turkey, Turkmenistan, N W Pakistan

There is a further member of the family of the Eurasian Scops Owl, namely the Eurasian Scops Owl (Cyprus) – (otus scops cyprius), that is monotypic, which is to say it has no subspecies neither is it itself a subspecies and is found only on the island of Cyprus. Apart from a limited number of birds breeding around southern coastal regions of the Mediterranean and its islands, scops owls migrate during the winter to sub-Saharan Africa and western Indian (dependent upon their breeding location).

Perched Eurasian Scops Owl
Perched Eurasian Scops Owl

Signs and Spotting tips

As previously stated, the call of the scops owl is very distinctive and easily recognisable albeit that the sound may be heard, but the creature may well remain hidden. They prefer to frequent fairly open wooded broadleaf areas or coniferous forests and will even populate orchards or parks in suburban regions. They are predominantly nocturnal and are more likely to be seen at dusk during the summer within their breeding grounds.

European Scops Owl
European Scops Owl

What it eats

The scops owl will sometimes forage for food whilst on the ground but more commonly will swoop down from its perch and grab its prey with its claws. A diet of large insects is its favourite meal although it will also take earthworms and small reptiles, mammals and birds.

Scops Owl feeding
Scops Owl feeding

Nesting and breeding

Nesting takes place in tree cavities, buildings or walls and occasionally old nests abandoned by other bird species. One brood of between 2 – 6 plain white eggs is laid between March to August, dependent upon location, and incubated by the female for an average of twenty five days. The young leave the nest up to thirty days later.

Scops Owl nest with owlet
Scops Owl nest with owlet

Behaviour

This nocturnal owl is remarkably cryptic, often perching motionless against tree trunks to avoid detection. It hunts from low perches, swooping down to catch prey on the ground or in mid-air.

During the day, it roosts in dense foliage or tree cavities, relying on its camouflage for protection.

Lifespan and predators

Life expectancy for a Eurasian scops owl is up to ten years.

Conservation

While listed as Least Concern globally, the Eurasian Scops-owl faces localised threats from habitat loss and pesticide use.

Conservation efforts focus on preserving old-growth forests and promoting sustainable agricultural practices to maintain suitable hunting grounds.

What does a Scops Owl look like?

The scops owl has two different morphs with the most common being predominantly grey brown in colour with a paler face and underparts. The facial disc is grey with dark brown edging and a pale grey V shape above the bill and between the eyes, extending upwards towards the back of the crown, to the ear tufts. Bisecting this grey V shape is a narrow dark brown stripe running from the cere, where the beak meets the face, up to the cap and beyond. There is a dark grey brown area immediately surrounding the bright yellow eyes with pale almost white thin eyebrows above. The breast, belly and flanks are a pale greyish brown with a randomly patterned light buff mottling and prominent black or dark brown vertical streaks. The upper parts are mainly grey brown with streaks and bars. The overall patternation and colour of the grey morph scops owl provides an excellent camouflage for the bird, particularly when set against a backdrop of tree bark. The rufous morphed variant is similar in patternation and markings but with the grey brown colouration substituted for the reddish brown or rufous hue.

Scops Owl
Scops Owl

Similar birds

Often mistaken for

Eurasian Scops-owl guides

4 guides

Quick facts

Length
19–21 cm
Wingspan
47–54 cm
Weight
60–135 g
Lifespan
5 years · oldest recorded 6.9 years
Family
Owls
Migration
Long-distance Migrant
Global status (IUCN)
Least Concern
World population
795,000 - 1,332,000 mature individuals
Population trend
Decreasing
Also called
European Scops-owl, Common Scops-owl, Eurasian Scops Owl
Scientific name
Otus scops

Sources

4
  1. 1BirdLife International. 2021. Otus scops. The IUCN Red List of Threatened Species 2021: e.T155019854A206523296. Source (opens in a new tab)
  2. 2BirdLife International. 2021. Otus scops. The IUCN Red List of Threatened Species 2021: e.T155019854A206523296. Source (opens in a new tab)
  3. 3BirdLife International. 2021. Otus scops. The IUCN Red List of Threatened Species 2021: e.T155019854A206523296. Source (opens in a new tab)
  4. 4Fransson et al., EURING list of longevity records for European birds (2010) Source (opens in a new tab)
Spotted a mistake?Tell usHow we write and checkBy the Birdfact team · Updated

Checked by

Nathan Cope, founder and editor

Nathan founded Birdfact and leads its writers and contributors in the UK, the US and Canada. He has watched and studied birds for more than ten years, and checks every article and species guide before it’s published.

How we write and checkAbout Nathan