Birds to See in Serbia in February
121 bird species on our list for Serbia are recorded regularly in February
Of these, the most often recorded are Hooded Crow, Great Tit, Rock Dove, Magpie and Woodpigeon. New this month: Avocet, Willow Tit and Mandarin Duck.
On the move in February
GBIF · FebArriving
At their peak
From Serbia’s bird records, 2019–2024: arriving birds are regular this month but not last; leaving birds are regular this month but not next.
Other months
All 121 birds in February
121 birds
Hooded CrowCorvus cornixResidentCommon44–51 cmRecorded all year · 5.74% in Feb
Great TitParus majorResidentCommonRecorded all year · 5.47% in Feb
Rock DoveColumba liviaResidentCommon29–37 cmRecorded all year · 4.35% in Feb
MagpiePica picaResidentCommon44–46 cmRecorded all year · 3.92% in Feb
WoodpigeonColumba palumbusResidentCommon40–42 cmRecorded all year · 3.64% in Feb
BuzzardButeo buteoResidentCommon51–57 cmRecorded all year · 3.01% in Feb
MallardAnas platyrhynchosResidentCommon50–65 cmRecorded all year · 2.83% in Feb
RookCorvus frugilegusResidentCommon45–47 cmRecorded all year · 2.56% in Feb
Mute SwanCygnus olorResidentCommon140–160 cmRecorded all year · 2.39% in Feb
Blue TitCyanistes caeruleusWinter visitorCommon11–12 cmRecorded all year · 2.38% in Feb
House SparrowPasser domesticusResidentCommon14–17 cmRecorded all year · 2.33% in Feb
Eurasian Collared DoveStreptopelia decaoctoResidentCommon30–32 cmRecorded all year · 2.32% in Feb
Great CormorantPhalacrocorax carboResidentCommon80–100 cmRecorded all year · 2.25% in Feb
ChaffinchFringilla coelebsResidentCommon14–16 cmRecorded all year · 2.24% in Feb
Black-headed GullChroicocephalus ridibundusResidentCommon38–44 cmRecorded all year · 2.08% in Feb
Great Spotted WoodpeckerDendrocopos majorResidentCommon23–26 cmRecorded all year · 2.04% in Feb
Grey HeronArdea cinereaResidentCommon90–98 cmRecorded all year · 1.94% in Feb
BlackbirdTurdus merulaResidentCommon24–25 cmRecorded all year · 1.85% in Feb
KestrelFalco tinnunculusResidentCommon32–39 cmRecorded all year · 1.78% in Feb
Long-tailed TitAegithalos caudatusResidentCommon13–16 cmRecorded all year · 1.77% in Feb
CootFulica atraResidentCommon36–42 cmRecorded all year · 1.76% in Feb
Eurasian Tree SparrowPasser montanusResidentCommon13–14 cmRecorded all year · 1.73% in Feb
Eurasian WrenTroglodytes troglodytesWinter visitorCommon9–10 cmRegularly Sep–Apr · 1.58% in Feb
Common RavenCorvus coraxResidentCommon54–67 cmRecorded all year · 1.48% in Feb
European GoldfinchCarduelis carduelisResidentCommon12–13 cmRecorded all year · 1.37% in Feb
Eurasian JayGarrulus glandariusResidentCommon32–35 cmRecorded all year · 1.32% in Feb
European RobinErithacus rubeculaWinter visitorCommon13–14 cmRecorded all year · 1.27% in Feb
Eurasian TealAnas creccaWinter visitorCommon34–38 cmRegularly Jun–Apr · 1.12% in Feb
Eurasian NuthatchSitta europaeaResidentCommon12–15 cmRecorded all year · 1.06% in Feb
JackdawColoeus monedulaResidentCommon34–39 cmRecorded all year · 1.05% in Feb
Great White EgretArdea albaResidentCommon80–104 cmRecorded all year · 1.03% in Feb
Common PheasantPhasianus colchicusResidentCommon50–90 cmRecorded all year · 1.02% in Feb
White-tailed Sea-eagleHaliaeetus albicillaResidentCommon66–94 cmRecorded all year · 1.01% in Feb
European Green WoodpeckerPicus viridisResidentCommon30–36 cmRecorded all year · 0.90% in Feb
GreenfinchChloris chlorisResidentCommon15–16 cmRecorded all year · 0.79% in Feb
FieldfareTurdus pilarisWinter visitorCommon22–27 cmRegularly Oct–Apr · 0.78% in Feb
Common StarlingSturnus vulgarisSummer visitorCommon21–23 cmRecorded all year · 0.78% in Feb
SparrowhawkAccipiter nisusWinter visitorCommon28–38 cmRecorded all year · 0.72% in Feb
GoldcrestRegulus regulusWinter visitorCommon9–10 cmRegularly Sep–Apr · 0.69% in Feb
Reed BuntingEmberiza schoeniclusResidentCommon14–16 cmRecorded all year · 0.64% in Feb
Pied WagtailMotacilla albaResidentCommon17–19 cmRecorded all year · 0.61% in Feb
PochardAythya ferinaResidentCommon42–49 cmRecorded all year · 0.58% in Feb
MoorhenGallinula chloropusResidentCommon30–38 cmRecorded all year · 0.57% in Feb
Little GrebeTachybaptus ruficollisResidentCommon23–29 cmRecorded all year · 0.57% in Feb
HawfinchCoccothraustes coccothraustesWinter visitorCommon17–18 cmRecorded all year · 0.57% in Feb
GadwallMareca streperaResidentCommon46–56 cmRecorded all year · 0.55% in Feb
Yellow-legged GullLarus michahellisResidentCommon52–68 cmRecorded all year · 0.54% in Feb
Black RedstartPhoenicurus ochrurosResidentCommon13–15 cmRecorded all year · 0.48% in Feb
Western Marsh-harrierCircus aeruginosusResidentCommon48–56 cmRecorded all year · 0.48% in Feb
Marsh TitPoecile palustrisWinter visitorUncommon12–13 cmRecorded all year · 0.46% in Feb
Greylag GooseAnser anserResidentCommon75–90 cmRecorded all year · 0.40% in Feb
Mistle ThrushTurdus viscivorusResidentUncommon26–29 cmRecorded all year · 0.39% in Feb
Great Crested GrebePodiceps cristatusResidentCommon46–51 cmRecorded all year · 0.39% in Feb
Coal TitPeriparus aterWinter visitorUncommon10–12 cmRecorded all year · 0.37% in Feb
Great Grey ShrikeLanius excubitorWinter visitorUncommon22–26 cmRegularly Oct–Mar · 0.36% in Feb
Northern LapwingVanellus vanellusSummer visitorCommon28–31 cmRecorded all year · 0.33% in Feb
ChiffchaffPhylloscopus collybitaSummer visitorCommon10–12 cmRecorded all year · 0.30% in Feb
Eurasian WigeonMareca penelopeWinter visitorUncommon42–51 cmRegularly Sep–Apr · 0.30% in Feb
GoldeneyeBucephala clangulaWinter visitorUncommon40–51 cmRegularly Nov–Jun · 0.28% in Feb
Lesser Spotted WoodpeckerDryobates minorResidentUncommon14–16 cmRecorded all year · 0.28% in Feb
BramblingFringilla montifringillaWinter visitorCommon14–16 cmRegularly Oct–Mar · 0.28% in Feb
Eurasian SiskinSpinus spinusWinter visitorUncommon11–13 cmRegularly Sep–Apr · 0.26% in Feb
YellowhammerEmberiza citrinellaResidentUncommon16–17 cmRecorded all year · 0.26% in Feb
Hen HarrierCircus cyaneusWinter visitorUncommon41–52 cmRegularly Oct–Apr · 0.25% in Feb
Common KingfisherAlcedo atthisResidentCommon16–17 cmRecorded all year · 0.24% in Feb
Water PipitAnthus spinolettaWinter visitorUncommon15–17 cmRegularly Sep–Apr · 0.24% in Feb
Long-eared OwlAsio otusResidentUncommon35–40 cmRecorded all year · 0.23% in Feb
Meadow PipitAnthus pratensisWinter visitorUncommon14–15 cmRegularly Sep–Apr · 0.23% in Feb
Common ShelduckTadorna tadornaResidentUncommon58–67 cmRecorded all year · 0.21% in Feb
BullfinchPyrrhula pyrrhulaWinter visitorUncommon15–17 cmRecorded all year · 0.21% in Feb
Grey WagtailMotacilla cinereaResidentUncommon17–20 cmRecorded all year · 0.20% in Feb
Northern ShovelerSpatula clypeataWinter visitorCommon44–51 cmRecorded all year · 0.20% in Feb
Cirl BuntingEmberiza cirlusResidentUncommon15–17 cmRecorded all year · 0.19% in Feb
Little OwlAthene noctuaResidentUncommon21–23 cmRecorded all year · 0.19% in Feb
Tufted DuckAythya fuligulaWinter visitorCommon40–47 cmRegularly Oct–Mar · 0.19% in Feb
Green SandpiperTringa ochropusResidentCommon21–24 cmRecorded all year · 0.18% in Feb
Common GullLarus canusWinter visitorUncommon40–46 cmRegularly Aug–Apr · 0.18% in Feb
Song ThrushTurdus philomelosSummer visitorCommon20–23 cmRecorded all year · 0.18% in Feb
Greater White-fronted GooseAnser albifronsWinter visitorUncommon64–81 cmRegularly Jul–Mar · 0.17% in Feb
Water RailRallus aquaticusWinter visitorUncommon23–28 cmRecorded all year · 0.17% in Feb
FirecrestRegulus ignicapillaWinter visitorUncommon9–10 cmRecorded all year · 0.16% in Feb
SmewMergellus albellusWinter visitorUncommon38–44 cmRegularly Dec–Mar · 0.16% in Feb
Eurasian SkylarkAlauda arvensisResidentUncommon16–18 cmRecorded all year · 0.15% in Feb
StonechatSaxicola rubicolaResidentCommon12–13 cmRecorded all year · 0.15% in Feb
Corn BuntingEmberiza calandraSummer visitorCommon16–19 cmRecorded all year · 0.14% in Feb
Northern PintailAnas acutaWinter visitorUncommon59–76 cmRegularly Sep–Apr · 0.14% in Feb
LinnetLinaria cannabinaWinter visitorUncommon13–14 cmRegularly Oct–Aug · 0.13% in Feb
RedwingTurdus iliacusWinter visitorUncommon20–24 cmRegularly Oct–Apr · 0.13% in Feb
Short-toed TreecreeperCerthia brachydactylaResidentUncommon12–14 cmRecorded all year · 0.12% in Feb
Muscovy DuckCairina moschataResidentUncommon66–84 cmRecorded all year · 0.10% in Feb
Tawny OwlStrix alucoResidentUncommon37–43 cmRecorded all year · 0.10% in Feb
DipperCinclus cinclusResidentUncommon17–20 cmRecorded all year · 0.09% in Feb
Common SnipeGallinago gallinagoWinter visitorCommon25–27 cmRegularly Jul–Apr · 0.08% in Feb
Greater ScaupAythya marilaWinter visitorUncommon39–56 cmRegularly Nov–Feb · 0.08% in Feb
Common CraneGrus grusWinter visitorUncommon100–130 cmRegularly Aug–Apr · 0.08% in Feb
CurlewNumenius arquataResidentUncommon50–60 cmRecorded all year · 0.08% in Feb
DunnockPrunella modularisWinter visitorUncommon14–15 cmRecorded all year · 0.08% in Feb
Northern GoshawkAstur gentilisResidentUncommon46–61 cmRecorded all year · 0.07% in Feb
Stock DoveColumba oenasWinter visitorUncommon32–34 cmRegularly Jun–Mar · 0.07% in Feb
Black-necked GrebePodiceps nigricollisWinter visitorUncommon28–34 cmRecorded all year · 0.07% in Feb
Short-eared OwlAsio flammeusWinter visitorUncommon34–43 cmRegularly Dec–Feb · 0.07% in Feb
WoodlarkLullula arboreaSummer visitorUncommon15–17 cmRegularly Jan–Nov · 0.06% in Feb
Tundra SwanCygnus columbianusWinter visitorUncommon120–150 cmRegularly Dec–Feb · 0.06% in Feb
Common MerganserMergus merganserWinter visitorUncommon58–68 cmRegularly Jul–May · 0.06% in Feb
Grey PartridgePerdix perdixResidentUncommon28–32 cmRecorded all year · 0.06% in Feb
Common SandpiperActitis hypoleucosSummer visitorCommon18–20 cmRegularly Nov–Sep · 0.05% in Feb
TreecreeperCerthia familiarisResidentUncommon12–14 cmRecorded all year · 0.05% in Feb
Bearded TitPanurus biarmicusResidentUncommon13–15 cmRecorded all year · 0.05% in Feb
Swan GooseAnser cygnoidesWinter visitorUncommon81–94 cmRegularly Apr–Feb · 0.05% in Feb
MerlinFalco columbariusWinter visitorUncommon24–33 cmRegularly Nov–Apr · 0.04% in Feb
Crested TitLophophanes cristatusResidentUncommon11–12 cmRecorded all year · 0.04% in Feb
SerinSerinus serinusSummer visitorCommon11–12 cmRecorded all year · 0.04% in Feb
Barn OwlTyto albaWinter visitorUncommon33–39 cmRegularly Jun–Apr · 0.02% in Feb
Eurasian BitternBotaurus stellarisWinter visitorUncommon69–81 cmRegularly Sep–Jun · 0.02% in Feb
Lesser Black-backed GullLarus fuscusWinter visitorUncommon52–64 cmRegularly Oct–Feb · 0.02% in Feb
AvocetRecurvirostra avosettaSummer visitorUncommon42–45 cmRegularly Feb–Nov · 0.02% in Feb
Mandarin DuckAix galericulataPassage migrantRare41–49 cmRegularly Feb · 0.02% in Feb
Red-crested PochardNetta rufinaWinter visitorRare53–57 cmRegularly Sep–May · 0.02% in Feb
Arctic LoonGavia arcticaWinter visitorUncommon58–77 cmRegularly Nov–Feb · 0.02% in Feb
Cetti's WarblerCettia cettiResidentRare13–14 cmRegularly Nov–Sep · 0.02% in Feb
Willow TitPoecile montanusSummer visitorRare11–12 cmRegularly Feb–Nov · 0.01% in Feb
Data: EOD – eBird Observation Dataset (Cornell Lab of Ornithology), accessed via GBIF.org, CC BY 4.0. Records from 2019–2024, aggregated and filtered by Birdfact. How these lists are made

