Skip to content
birdfact
Short-toed Treecreeper
Treecreepers · Resident

Short-toed Treecreeper

Short-toed Creeper · Certhia brachydactyla

Least Concern12–13.5 cm · 7.5–11 g

By the Birdfact teamChecked byNathan Cope

This tiny tree-climbing specialist scurries up trunks with spider-like agility, probing bark crevices for hidden insects with its curved bill.
On this page13 sections
  1. How to recognise it
  2. Its size
  3. Its song and calls
  4. When and where to see it
  5. What it eats
  6. Nesting and breeding
  7. Behaviour
  8. Lifespan and predators
  9. Conservation
  10. What does a Short-toed Treecreeper look like?
  11. Similar birds
  12. Quick facts
  13. Sources

How to recognise it

The Short-toed Treecreeper is a small, brown bird with a slender, curved bill and stiff tail feathers. Its upperparts are mottled brown, providing excellent camouflage against tree bark, while the underparts are predominantly white with a buff tinge.

Both sexes look alike, with no significant seasonal plumage changes. Juveniles closely resemble adults but may have slightly more diffuse markings and a shorter bill.

Its size

Adults
Length
12–13.5 cm
Wingspan
17–20 cm
Weight
7.5–11 g

Its song and calls

Perhaps the easiest way to distinguish the short-toed treecreeper from the common treecreeper is by its song. Whereas the latter has an elongated almost flowing musical trill, the former has a clearer, louder more staccato contact call of ‘sreet’ or ‘sree’ and a short ‘wit’ during normal activity.

Short toed treecreeper 4

When and where to see it

The Short-toed Treecreeper is not recorded regularly in the UK, Ireland, the United States or Canada.

United Kingdom: recorded in 2 of the 6 years. Too few years to count as a regular visitor.

Worldwide: recorded regularly in 39 countries

Countries where it was recorded in at least 3 of the 6 years 2019–2024. Linked countries have their own bird list.

Generally confined to south and south west continental Europe it is a very rare vagrant to the UK but if spotted is likely to be found in upland pine or conifer forests or their preferred lowland deciduous woods. In addition to spending most of the time foraging on tree trunks it can also be found foraging amongst rocks, a habit not observed of its common treecreeper cousin.

Signs and Spotting tips

As previously stated, the short-toed is almost identical to the common treecreeper, and thus it is very difficult to differentiate between the two. Those characteristics unique to each species of treecreeper are so subtle that close examination will normally be required in order to positively identify the individual bird. For example, the edges of the wing bar pattern closest to the wing tip on the short-toed are triangular in shape, unlike the squarer shape on the common treecreeper. Imagine a bird’s wing being an arm with a hand at the end of it. As with all birds, the short-toed has an area of feathers known as the alula, also known as a bastard wing, which is similar to a thumb. The alula is located on the leading edge of the wing, where it forms a small protrusion consisting of 3 to 5 flight feathers. The pale border of the largest alula feather on the short-toed extends throughout the total outer edge, which would be unusual on a common treecreeper. More obvious signs are bolder white tips to wingtip feathers, a darker more brownish underneath and a bright white throat.

Short toed treecreeper 2

What it eats

Small spiders, insects and their eggs are the staple diet for the short-toed which it finds by foraging along the trunks and branches of trees using its bill as a probe.

Short toed treecreeper 3

Nesting and breeding

Nesting in a small bowl of grass and feathers, behind broken bark or in a crack or crevice, one brood of 5 or 6 eggs coloured white with reddish-purple blotches are laid between April to June and incubated by the female for two weeks. Chicks fledge up to eighteen days later. Occasionally a second brood is produced in another nest prepared before the first brood has fledged.

Behaviour

Short-toed Treecreepers exhibit a distinctive spiralling movement as they climb up tree trunks, using their stiff tail feathers for support. They forage by probing into bark crevices with their specialised curved bills.

These birds are generally solitary or found in pairs, occasionally joining mixed-species flocks outside the breeding season.

Lifespan and predators

Life expectancy for the short-toed treecreeper is between two to three years.

Conservation

While the Short-toed Treecreeper is currently listed as Least Concern, it faces localised threats from habitat loss and fragmentation.

Conservation efforts focus on preserving mature woodlands and maintaining a diverse age structure in managed forests to ensure suitable foraging and nesting sites.

What does a Short-toed Treecreeper look like?

An extremely well camouflaged bird when active within its chosen environment foraging on tree trunks, the short-toed treecreeper has pale grey brown underparts and a bright white throat patch. The upper parts are a dull speckled brown with white streaks and a plain light brown tail. The short-toed treecreeper has pale brown feet and a long thin slightly downwards curved bill with a dark brown upper mandible and paler brown or pinkish lower mandible with a dark tip. On top of the wing on the mantle below the nape of the neck and on the scapula the feathers have black tips with broad white centres. Primary and secondary flight feathers are brown. It has white wing bars which are similar but not identical to the common treecreeper and in fact it is very difficult indeed to tell the two birds apart on just physical features, plumage patternation and colour.

Close of up a Short-toed Treecreeper
Close of up a Short-toed Treecreeper

Similar birds

Often mistaken for

Quick facts

Length
12–13.5 cm
Wingspan
17–20 cm
Weight
7.5–11 g
Lifespan
2–3 years · oldest recorded 5.9 years
Migration
Resident
Global status (IUCN)
Least Concern
World population
11,000,000 - 19,000,000 mature individuals
Population trend
Increasing
Also called
Short-toed Creeper
Scientific name
Certhia brachydactyla

Sources

4
  1. 1BirdLife International. 2016. Certhia brachydactyla. The IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T22711249A87839163. Source (opens in a new tab)
  2. 2EBCC (2015)
  3. 3BirdLife International. 2016. Certhia brachydactyla. The IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T22711249A87839163. Source (opens in a new tab)
  4. 4Fransson et al., EURING list of longevity records for European birds (2010) Source (opens in a new tab)
Spotted a mistake?Tell usHow we write and checkBy the Birdfact team · Updated

Checked by

Nathan Cope, founder and editor

Nathan founded Birdfact and leads its writers and contributors in the UK, the US and Canada. He has watched and studied birds for more than ten years, and checks every article and species guide before it’s published.

How we write and checkAbout Nathan