Birds to See in Bangladesh in February
91 bird species on our list for Bangladesh are recorded regularly in February
Of these, the most often recorded are House Sparrow, Rock Dove, Rose-ringed Parakeet, Common Kingfisher and Little Egret. New this month: Northern Lapwing and Red Knot.
On the move in February
GBIF · FebAt their peak
From Bangladesh’s bird records, 2019–2024: arriving birds are regular this month but not last; leaving birds are regular this month but not next.
Other months
All 91 birds in February
91 birds
House SparrowPasser domesticusResidentCommon14–17 cmRecorded all year · 2.09% in Feb
Rock DoveColumba liviaResidentCommon29–37 cmRecorded all year · 1.44% in Feb
Rose-ringed ParakeetPsittacula krameriResidentCommon38–42 cmRecorded all year · 1.27% in Feb
Common KingfisherAlcedo atthisResidentCommon16–17 cmRecorded all year · 1.26% in Feb
Little EgretEgretta garzettaResidentCommon55–65 cmRecorded all year · 0.91% in Feb
Barn SwallowHirundo rusticaWinter visitorCommon17–19 cmRegularly Aug–Apr · 0.90% in Feb
Great White EgretArdea albaWinter visitorCommon80–104 cmRecorded all year · 0.81% in Feb
Pied WagtailMotacilla albaWinter visitorCommon17–19 cmRegularly Sep–Apr · 0.81% in Feb
Eurasian Collared DoveStreptopelia decaoctoResidentCommon30–32 cmRecorded all year · 0.71% in Feb
Common SandpiperActitis hypoleucosWinter visitorCommon18–20 cmRegularly Aug–Apr · 0.53% in Feb
Yellow-browed WarblerPhylloscopus inornatusWinter visitorCommon10–11 cmRegularly Sep–Apr · 0.51% in Feb
HoopoeUpupa epopsWinter visitorUncommon25–32 cmRegularly Aug–Jun · 0.42% in Feb
Grey HeronArdea cinereaWinter visitorCommon90–98 cmRecorded all year · 0.34% in Feb
Little Ringed PloverThinornis dubiusWinter visitorUncommon14–17 cmRegularly Sep–Jun · 0.33% in Feb
MoorhenGallinula chloropusWinter visitorUncommon30–38 cmRecorded all year · 0.27% in Feb
Red JunglefowlGallus gallusWinter visitorUncommon42–75 cmRecorded all year · 0.27% in Feb
Great CormorantPhalacrocorax carboWinter visitorUncommon80–100 cmRegularly Aug–Jun · 0.25% in Feb
OspreyPandion haliaetusWinter visitorUncommon54–58 cmRegularly Sep–Jun · 0.24% in Feb
RedshankTringa totanusWinter visitorUncommon27–29 cmRegularly Oct–Apr · 0.23% in Feb
Green SandpiperTringa ochropusWinter visitorUncommon21–24 cmRegularly Aug–Apr · 0.23% in Feb
Little GrebeTachybaptus ruficollisWinter visitorUncommon23–29 cmRecorded all year · 0.23% in Feb
GreenshankTringa nebulariaWinter visitorUncommon30–35 cmRegularly Sep–Apr · 0.23% in Feb
KestrelFalco tinnunculusWinter visitorUncommon32–39 cmRegularly Sep–Jun · 0.22% in Feb
Temminck's StintCalidris temminckiiWinter visitorUncommon13–15 cmRegularly Oct–May · 0.21% in Feb
Wood SandpiperTringa glareolaWinter visitorUncommon19–21 cmRegularly Aug–Apr · 0.21% in Feb
GadwallMareca streperaWinter visitorUncommon46–56 cmRegularly Oct–Apr · 0.21% in Feb
Black-tailed GodwitLimosa limosaWinter visitorUncommon40–44 cmRegularly Nov–Mar · 0.20% in Feb
Spotted OwletAthene bramaResidentUncommon19–21 cmRecorded all year · 0.19% in Feb
CurlewNumenius arquataWinter visitorUncommon50–60 cmRegularly Sep–Apr · 0.18% in Feb
Orange-headed ThrushGeokichla citrinaResidentUncommon20–23 cmRecorded all year · 0.18% in Feb
Northern PintailAnas acutaWinter visitorUncommon59–76 cmRegularly Oct–Mar · 0.17% in Feb
Black-headed GullChroicocephalus ridibundusWinter visitorUncommon38–44 cmRegularly Oct–Apr · 0.17% in Feb
GarganeySpatula querquedulaWinter visitorUncommon37–41 cmRegularly Oct–Mar · 0.16% in Feb
Scaly-breasted MuniaLonchura punctulataResidentUncommon11–12 cmRecorded all year · 0.16% in Feb
BluethroatLuscinia svecicaWinter visitorUncommon13–14 cmRegularly Oct–Mar · 0.16% in Feb
Northern ShovelerSpatula clypeataWinter visitorUncommon44–51 cmRegularly Nov–Mar · 0.16% in Feb
Oriental Honey-buzzardPernis ptilorhynchusResidentUncommon52–68 cmRecorded all year · 0.16% in Feb
Ruddy ShelduckTadorna ferrugineaWinter visitorUncommon58–70 cmRegularly Oct–Apr · 0.16% in Feb
Purple HeronArdea purpureaWinter visitorUncommon78–90 cmRegularly May–Mar · 0.15% in Feb
Glossy IbisPlegadis falcinellusWinter visitorUncommon48–66 cmRegularly May–Mar · 0.14% in Feb
CootFulica atraWinter visitorUncommon36–42 cmRegularly Nov–Mar · 0.14% in Feb
Eurasian WigeonMareca penelopeWinter visitorUncommon42–51 cmRegularly Nov–Mar · 0.14% in Feb
Little StintCalidris minutaWinter visitorUncommon13–15 cmRegularly Sep–May · 0.14% in Feb
Blossom-headed ParakeetPsittacula roseataWinter visitorUncommon33–36 cmRegularly Sep–Jun · 0.14% in Feb
Black-crowned Night-heronNycticorax nycticoraxSummer visitorCommon58–65 cmRecorded all year · 0.13% in Feb
Peregrine FalconFalco peregrinusWinter visitorUncommon34–58 cmRegularly Sep–Apr · 0.13% in Feb
Kentish PloverCharadrius alexandrinusWinter visitorUncommon15–17 cmRegularly Sep–May · 0.13% in Feb
Red-crested PochardNetta rufinaWinter visitorUncommon53–57 cmRegularly Nov–Mar · 0.13% in Feb
Eurasian TealAnas creccaWinter visitorUncommon34–38 cmRegularly Oct–Mar · 0.13% in Feb
Grey WagtailMotacilla cinereaWinter visitorUncommon17–20 cmRegularly Sep–Apr · 0.13% in Feb
Tufted DuckAythya fuligulaWinter visitorUncommon40–47 cmRegularly Nov–Mar · 0.12% in Feb
Pacific Golden-PloverPluvialis fulvaWinter visitorUncommon23–26 cmRegularly Sep–May · 0.12% in Feb
Spotted RedshankTringa erythropusWinter visitorUncommon29–31 cmRegularly Oct–May · 0.12% in Feb
WhimbrelNumenius phaeopusWinter visitorUncommon40–46 cmRegularly Sep–Apr · 0.12% in Feb
RuffCalidris pugnaxWinter visitorUncommon20–32 cmRegularly Oct–Apr · 0.11% in Feb
Sand MartinRiparia ripariaWinter visitorUncommon12–14 cmRegularly Aug–Apr · 0.11% in Feb
Common SnipeGallinago gallinagoWinter visitorUncommon25–27 cmRegularly Sep–May · 0.10% in Feb
PochardAythya ferinaWinter visitorUncommon42–49 cmRegularly Nov–Mar · 0.09% in Feb
ChiffchaffPhylloscopus collybitaWinter visitorUncommon10–12 cmRegularly Nov–Mar · 0.09% in Feb
Great Crested GrebePodiceps cristatusWinter visitorUncommon46–51 cmRegularly Nov–Apr · 0.08% in Feb
Grey PloverPluvialis squatarolaWinter visitorUncommon27–30 cmRegularly Oct–Mar · 0.08% in Feb
Curlew SandpiperCalidris ferrugineaWinter visitorUncommon18–23 cmRegularly Oct–Mar · 0.08% in Feb
WryneckJynx torquillaWinter visitorUncommon16–18 cmRegularly Sep–Apr · 0.07% in Feb
Booted EagleHieraaetus pennatusWinter visitorUncommon42–51 cmRegularly Oct–May · 0.07% in Feb
MallardAnas platyrhynchosWinter visitorUncommon50–65 cmRegularly Dec–Feb · 0.07% in Feb
Blue-eared BarbetPsilopogon cyanotisResidentUncommon20–23 cmRecorded all year · 0.06% in Feb
Chestnut MuniaLonchura atricapillaSummer visitorUncommon10–11 cmRecorded all year · 0.05% in Feb
Little TernSternula albifronsWinter visitorUncommon21–25 cmRegularly Aug–Jun · 0.05% in Feb
Ruddy TurnstoneArenaria interpresWinter visitorUncommon21–24 cmRegularly Nov–Mar · 0.05% in Feb
Bar-tailed GodwitLimosa lapponicaWinter visitorUncommon37–41 cmRegularly Nov–Mar · 0.05% in Feb
Northern LapwingVanellus vanellusPassage migrantRare28–31 cmRegularly Feb · 0.05% in Feb
Oriental Scops-owlOtus suniaWinter visitorRare16–20 cmRegularly Sep–Apr · 0.05% in Feb
White-tailed RobinMyiomela leucuraWinter visitorUncommon16–18 cmRegularly Dec–Mar · 0.04% in Feb
Common ShelduckTadorna tadornaWinter visitorUncommon58–67 cmRegularly Nov–Apr · 0.04% in Feb
AvocetRecurvirostra avosettaWinter visitorUncommon42–45 cmRegularly Oct–Apr · 0.04% in Feb
Western Marsh-harrierCircus aeruginosusWinter visitorRare48–56 cmRegularly Oct–Feb · 0.04% in Feb
Black RedstartPhoenicurus ochrurosWinter visitorUncommon13–15 cmRegularly Oct–Apr · 0.03% in Feb
Orange-breasted Green-pigeonTreron bicinctusWinter visitorUncommon25–30 cmRegularly Sep–Jun · 0.03% in Feb
Short-eared OwlAsio flammeusWinter visitorRare34–43 cmRegularly Nov–Mar · 0.03% in Feb
Eurasian Tree SparrowPasser montanusResidentRare13–14 cmRegularly Sep–Jul · 0.03% in Feb
Greylag GooseAnser anserWinter visitorUncommon75–90 cmRegularly Dec–Feb · 0.03% in Feb
SanderlingCalidris albaWinter visitorUncommon18–20 cmRegularly Dec–Mar · 0.03% in Feb
Gull-billed TernGelochelidon niloticaWinter visitorRare33–42 cmRegularly Sep–Apr · 0.02% in Feb
Blue Rock-thrushMonticola solitariusWinter visitorUncommon21–23 cmRegularly Oct–Feb · 0.02% in Feb
DunlinCalidris alpinaWinter visitorUncommon16–22 cmRegularly Nov–Mar · 0.02% in Feb
Lesser Black-backed GullLarus fuscusWinter visitorUncommon52–64 cmRegularly Oct–Mar · 0.02% in Feb
Bar-headed GooseAnser indicusWinter visitorUncommon68–78 cmRegularly Nov–Feb · 0.01% in Feb
Common TernSterna hirundoWinter visitorUncommon31–35 cmRegularly Nov–May · 0.01% in Feb
Red KnotCalidris canutusPassage migrantRare23–26 cmRegularly Feb · 0.01% in Feb
Fulvous Whistling-DuckDendrocygna bicolorWinter visitorRare45–53 cmRegularly Nov–Feb · 0.01% in Feb
Hen HarrierCircus cyaneusWinter visitorRare41–52 cmRegularly Nov–Mar · 0.01% in Feb
Data: EOD – eBird Observation Dataset (Cornell Lab of Ornithology), accessed via GBIF.org, CC BY 4.0. Records from 2019–2024, aggregated and filtered by Birdfact. How these lists are made

