Skip to content
birdfact
Northern Gannet
Gannets & Boobies · Partial migrant

Northern Gannet

North Atlantic Gannet, Gannet · Morus bassanus

Least Concern87–100 cm · 2300–3600 g

By the Birdfact teamChecked byNathan Cope

Plunging from dizzying heights, this high-speed, fish-catching missile of the bird world transforms coastal waters into its own dramatic hunting ground.
On this page13 sections
  1. How to recognise it
  2. Its size
  3. Its song and calls
  4. When and where to see it
  5. What it eats
  6. Nesting and breeding
  7. Behaviour
  8. Lifespan and predators
  9. Conservation
  10. Similar birds
  11. Quick facts
  12. Questions
  13. Sources

How to recognise it

What do Gannets look like?

Gannets do not show obvious sexual dimorphism, so males and females are very similar in size and appearance. Adults are large white seabirds, with their wings tipped in black above and below. The crown, nape, and sides of the head have a rich yellowish wash which is most intense during the breeding season.

The webbing of their large feet is black, although close inspection reveals blueish or greening colouration on the shins and along the length of the toes. Gannets have large blue-grey bills that are outlined in black and striking bright blue skin surrounding their silvery eyes.

Juvenile gannets take 4-5 years to develop their white adult plumage. They appear much darker overall, with fine white speckling apparent when seen at close range. The bill and legs are black and the eyes are blue-grey.

Close up of two Northern Gannets
Close up of two Northern Gannets

How big are Gannets?

Gannets are the largest seabirds in the United Kingdom and the northern Atlantic. Adult gannets generally measure between 93.5 cm and 110 cm (36.8 and 43.3 in) from bill tip to tail, with males marginally longer than females.

Gannets are relatively heavy birds, with adult weights of between 2470 and 3470 grams (87.1 - 122.4 oz). Females tend to be slightly heavier than males, and juveniles are even heavier than their parents around fledging time.

Most Gannets measure 180 cm -184 cm (70.9 to 72.4 in) from wingtip to wingtip. Some birds have wingspans approaching 2 m (6.5 ft), however.

Its size

Adults
Length
87–100 cm
Wingspan
165–180 cm
Weight
2300–3600 g

Its song and calls

What sound does a Gannet make?

Gannets can be very noisy birds, particularly at their breeding colonies. The typical call is a rather raucous Arrrr Arrrr Arrrr sound that is repeated a varying number of times depending on whether the bird is interacting with a rival or landing at the colony. Gannets also produce a softer raven-like call while away from the colony out at sea.

Close up of a Gannet calling
Close up of a Gannet calling

When and where to see it

OctoberLeaving

Arriving in 2 placesLast month in 13 places

Most recorded in October

  1. 1. Derry2.5%
  2. 2. Moray2.0%
  3. 3. Orkney Islands1.9%
  4. 4. Donegal1.7%
  5. 5. Cornwall1.6%

Each dot is a county, state or province: the bigger and darker, the larger the bird’s share of that place’s bird records that month. Grey dots: no regular records. The ringed point is the centre of the bird’s records this month; the arrow shows how it moved since last month, and the dashed loop its path through the year. “Arrivals” colours places where it becomes regular this month (orange) or is in its last regular month (grey). GBIF eBird Observation Dataset, 2019–2024. Map data: Natural Earth, US Census Bureau; place centres © OpenStreetMap contributors.

In your area

See when the Northern Gannet is recorded in your county, state or province.

or

How often the Northern Gannet turns up in the UK, Ireland, the United States and Canada through the year, from birdwatchers' records.

United Kingdom

Summer visitor · all year · most records in September

Ireland

Summer visitor · all year · most records in August

United States

Winter visitor · all year · most records in November

Canada

Summer visitor · regularly Apr–Dec · most records in August

Regularly recordedOccasionalBar height: share of all bird records that month
Show as a table
MonthUnited KingdomIrelandUnited StatesCanada
January0.088% (regular)0.18% (regular)0.049% (regular)0.002%
February0.093% (regular)0.34% (regular)0.043% (regular)<0.001%
March0.12% (regular)0.50% (regular)0.034% (regular)0.004%
April0.17% (regular)0.70% (regular)0.019% (regular)0.028% (regular)
May0.24% (regular)0.85% (regular)0.011% (regular)0.024% (regular)
June0.31% (regular)0.93% (regular)0.010% (regular)0.062% (regular)
July0.39% (regular)1.1% (regular)0.011% (regular)0.14% (regular)
August0.47% (regular)1.3% (regular)0.015% (regular)0.20% (regular)
September0.47% (regular)1.0% (regular)0.022% (regular)0.17% (regular)
October0.42% (regular)0.75% (regular)0.036% (regular)0.096% (regular)
November0.21% (regular)0.30% (regular)0.076% (regular)0.043% (regular)
December0.12% (regular)0.22% (regular)0.054% (regular)0.011% (regular)

Worldwide: recorded regularly in 38 countries

Countries where it was recorded in at least 3 of the 6 years 2019–2024. Linked countries have their own bird list.

Europe (24)
Africa (7)
Asia (2)
North America (5)

What is the habitat of a Gannet?

Gannets are seabirds that occur in coastal areas, usually as far offshore as the continental shelf. They range from cold, temperate oceans to the subtropics and are not often seen over deep oceanic waters.

What is the range of a Gannet?

Gannets range across the northern Atlantic Ocean from Northern Europe and North Africa in the east, to The United States and Canada in the west.

Where do Gannets live?

Gannets spend much of their lives out at sea. They even sleep on the open water when not breeding. Adult Gannets spend the breeding season in the vicinity of the colony. These birds usually forage within about 60 km (37 mi) of the nest site each day and return each night, although they will travel much further if necessary.

Gannet in flight
Gannet in flight

How rare are Gannets?

Gannets are common seabirds within their range. They can be seen reliably and in great numbers in the vicinity of their breeding colonies in spring and summer.

Where to see Gannets in the US

Gannets do not breed in the United States but they do fly south from their breeding colonies around Newfoundland in the fall. In the winter, Gannets can be seen off the east coast of the USA from the New England coast all the way to the Gulf of Mexico

Where to see Gannets in the UK

Gannets can be seen just about anywhere off the UK coast. Their breeding colonies are the best place to see these birds on land, however. A visit to reserves like Bempton Cliffs in the northeast of England, Troup Head in Scotland or, for the more adventurous, Noup Cliffs in Orkney is recommended.

A pair of Gannets greeting one another at Bempton Cliffs, UK
A pair of Gannets greeting one another at Bempton Cliffs, UK

Migration

Do Gannets migrate?

Gannets migrate south in the autumn and return in the spring. Juveniles begin migrating even before they can properly fly, and may swim for as much as the first 70 km (40 mi) of the southward journey. They may not return to the grounds where they were born for their first 3 or 4 years, although adults show strong fidelity to their nest sites and return to the same place each year.

Juveniles travel the furthest, even moving as far south as the equator off West Africa. Many adults enter the Mediterranean during their southward migration, but most do not travel further east than Italy.

Young Gannets off the coast of the United States spend the winter as far south as the warm waters off Florida and the Gulf of Mexico. Many adults spend the winter off the coast of Massachusetts and North Carolina.

Three gannets hunting fish under the water
Three gannets hunting fish under the water

Tips for seeing it

  • Look for large white seabirds with black wingtips along coastal areas
  • Observe their distinctive plunge-diving behaviour from coastal vantage points
  • Visit known breeding colonies in the UK, such as Bass Rock or Bempton Cliffs, during the summer months
  • Use a spotting scope to watch their social interactions in the colony

What it eats

What do Gannets eat?

Gannets are specialist feeders of surface schooling pelagic fish and squid. Their prey size varies between about 2.5 - 30 cm (1 and 12 in).

Their most important prey items include:

  • Mackerel
  • Herring
  • Capelin
  • Cod
  • Coalfish
  • Atlantic Salmon
  • Menhaden
  • Sandlance
  • Smelt
  • Whiting
  • Haddock
  • Pilchards

What do baby Gannets eat?

Baby Gannets are fed a diet of regurgitated fish. They stick their heads into the beak of their parent to beg for food, although this is not always successful. The young birds grow quickly on this rich, oily food and weigh as much as 50% more than their parents by the age of ten weeks. They lose some of this excess fat by the time they fledge and while learning to fly after leaving the nest.

Are Gannets greedy?

Gannets are well known for their voracious appetites. Food intake reaches a peak in the breeding season when adult Gannets are feeding their baby as much as 650 grams (1.4 lb) of regurgitated fish per day.

Gannet diving for fish in the sea
Gannet diving for fish in the sea

Nesting and breeding

Where do Gannets nest?

Gannets nest on the ground in dense colonies known as gannetries. There are 38 known gannetries, including 21 around the coast of Britain and Ireland, and 6 on the Canadian coastline.

Their nests are evenly spaced and usually set on ledges and cliffs, although they will use more level ground in some locations. The nest itself is constructed of a variety of materials, including feathers, seaweed, grass, mud, and their own excrement.

What do Gannet eggs look like?

Gannets produce a single blueish or greenish egg each year. The egg is large, weighing just over 100 grams (3.5 oz) on average and measuring approximately 80 mm x 49 mm (3.1 x 1.9 in). Average egg size varies marginally between different breeding colonies.

Do Gannets mate for life?

Gannets form strong, lifelong pair bonds and both are involved in rearing their chick. Males do not usually breed until they reach 5 or 6 years of age. Pairing begins when a male acquires a nest site and attracts a female, which is usually a year younger than himself. The pair will breed every year at the same nest site thereafter.

A young Northern Gannet chick cuddled with its mother
A young Northern Gannet chick cuddled with its mother

Behaviour

Are Gannets aggressive?

The Gannets’ behaviour at their densely packed breeding colony involves much aggression. This is important for maintaining order and individual spacing in such a crowded environment. Gannets threaten each other by jabbing with their sharp bills, twisting their heads, and with head-bowing displays.

Lifespan and predators

How long do Gannets live?

The oldest recorded Gannet lived to 26 years, although data collected in the 1960s and 70s indicates that the average lifespan of birds that reach adulthood is a little over 16 years.

What are the predators of Gannets?

Gannets do not have many predators. Seals and Bald and White-Tailed Eagles occasionally kill adult gannets. Eggs and hatchlings are more vulnerable, however, and may fall prey to large gulls, ravens, foxes, and weasels.

Are Gannets protected?

Gannets are protected by the Wildlife and Countryside Act of 1981 in the United Kingdom. In the USA, Northern Gannets are protected under the Migratory Bird Treaty Act.

Are Gannets endangered?

Gannets are not endangered. These birds are classified as a Least Concern species by the IUCN, with an increasing population of between 1.5 and 1.8 million individuals.

Close up of a Northern Gannet in flight, with spread wings
Close up of a Northern Gannet in flight, with spread wings

Conservation

While currently listed as Least Concern, Northern Gannets face threats from overfishing, which reduces their food supply, and marine pollution, particularly plastic ingestion. Climate change may also affect their breeding success and distribution.

Conservation efforts focus on protecting breeding colonies and marine habitats.

Similar birds

Often mistaken for

Quick facts

Length
87–100 cm
Wingspan
165–180 cm
Weight
2300–3600 g
Lifespan
15–17 years · oldest recorded 37 years
Migration
Partial migrant
Global status (IUCN)
Least Concern
World population
1,500,000 - 1,800,000 mature individuals
Population trend
Increasing
Also called
North Atlantic Gannet, Gannet
Scientific name
Morus bassanus

Questions

6

How did the Gannet get its name?

The word Gannet probably stems from the old germanic word for a male goose. Their generic name, Morus, means foolish, a reference to their lack of fear for humans while nesting.

How many Gannets are in the wild?

According to the International Union for Conservation of Nature, the world population of Northern Gannets stands between 1.5 and 1.8 million individuals. There are an estimated 293,000 breeding pairs around the United Kingdom and about 116,000 pairs that breed on the east coast of North America.

What does it mean to call someone a Gannet?

Gannets may be wonderful seabirds, but calling someone a Gannet is, in fact, an insult. Someone with a particularly healthy (read gluttonous) appetite could be referred to as a Gannet.

Do Gannets go blind from diving?

Gannets do not go blind from diving. They have a transparent membrane that covers the eye during dives to protect them from trauma. Their nostrils open on the inside of their bills as a further adaptation. This prevents water from being forced into the nostrils while diving.

How deep can Gannets dive?

Gannets dive from a height of 10 - 40 meters (33 to 130 ft) above the water. They usually dive to depths of about 5 meters (16 ft) but they can dive to about 24 meters (80 ft) by flapping their wings and swimming down through the water.

How long can Gannets dive for?

Gannets typically spend less than 10 seconds under the water, although they have been recorded staying down for up to half a minute on deep dives.

Sources

4
  1. 1BirdLife International. 2018. Morus bassanus. The IUCN Red List of Threatened Species 2018: e.T22696657A132587285. Source (opens in a new tab)
  2. 2BirdLife International. 2018. Morus bassanus. The IUCN Red List of Threatened Species 2018: e.T22696657A132587285. Source (opens in a new tab)
  3. 3BirdLife International. 2018. Morus bassanus. The IUCN Red List of Threatened Species 2018: e.T22696657A132587285. Source (opens in a new tab)
  4. 4BTO Ringing Data (1998) Source (opens in a new tab)
Spotted a mistake?Tell usHow we write and checkBy the Birdfact team · Updated

Checked by

Nathan Cope, founder and editor

Nathan founded Birdfact and leads its writers and contributors in the UK, the US and Canada. He has watched and studied birds for more than ten years, and checks every article and species guide before it’s published.

How we write and checkAbout Nathan