Skip to content
birdfact
Purple Grenadier
Waxbills & Finches · Resident

Purple Grenadier

Granatina ianthinogaster

Least Concern11–13 cm · 10–14 g

By the Birdfact teamChecked byNathan Cope

A vibrant ball of blue and purple feathers, this tiny finch adds a splash of tropical color to grasslands and savannas across eastern Africa.
On this page12 sections
  1. How to recognise it
  2. Its size
  3. Its song and calls
  4. When and where to see it
  5. What it eats
  6. Nesting and breeding
  7. Behaviour
  8. Lifespan and predators
  9. Conservation
  10. What does a Purple Grenadier look like?
  11. Quick facts
  12. Sources

How to recognise it

The Purple Grenadier is a striking small finch. Males showcase vibrant blue and purple plumage. Their bodies are predominantly violet-blue, contrasting with a chestnut-brown belly and flanks. The face features a distinctive red mask around the eyes.

Females are less colorful, with mostly brown plumage, but still display a blue tail and rump. Both sexes have red beaks and pink legs, contributing to their eye-catching appearance.

Juveniles are quite similar to females, but they lack patches on the face and the spots and barring on the chest.

Its size

Adults
Length
11–13 cm
Wingspan
14–16 cm
Weight
10–14 g

Its song and calls

The call that is usually made when near a potential mate is a 'wis-wis' or simply a 'wis' sound. The song is described as a high pitched 'chit-cheet tsereea-ee-ee tsit-tsit'.

Both females and males sing and sound similar. Geographical differences can sometimes mean the song will slightly vary.

Female Purple Grenadier
Female Purple Grenadier

When and where to see it

The Purple Grenadier is not recorded regularly in the UK, Ireland, the United States or Canada.

Worldwide: recorded regularly in 5 countries

Countries where it was recorded in at least 3 of the 6 years 2019–2024. Linked countries have their own bird list.

Purple Grenadiers can be found across parts of Eastern Africa, although the best places to see them are in Kenya, East and Southern parts of Ethiopia, North-east Uganda and North and Central Tanzania. They are resident birds and can be found year-round.

The preferred habitat for these birds is an arid country, particularly with acacia thickets, thorn scrub and occasionally open bushy areas. They can be found anywhere from sea level up until heights of around 1600m.

Female and male Purple Grenadiers
Female and male Purple Grenadiers

Signs and Spotting tips

Although these birds are fairly common throughout their range, they are quite secretive birds and are often found foraging in a pair or small group, but sometimes even on their own. Although secretive, they can be rather noisy with frequent calls and songs, particularly during the breeding season.

Male birds also become aggressive during the breeding season - particularly to other waxbill cock birds - as they are very territorial.

Purple Grenadier perched on a rock
Purple Grenadier perched on a rock

What it eats

The diet of the purple grenadier is relatively simple and comprises mainly of grass seeds and insects like termites and small spiders. These birds prefer to feed on the ground.

Purple Grenadier feeding on grass seed
Purple Grenadier feeding on grass seed

Nesting and breeding

Breeding starts during the rainy season, which varies depending on which part of east Africa the birds are in. In Ethiopia, this generally means between March and July, Tanzania November to March and Kenya usually March and April (although this can sometimes be earlier).

For the courtship display, males will either hold a grass stem or feather in their beaks and bob up and down near a female. They will then stretch the neck will the bill facing up before bowing the head side to side. Interesting females will fly over to the male and sometimes join in with the bobbing up and down.

Nests are constructed in low shrubs, and bushes are built by both males and females. The nest is made from fine grass with a lining of feathers. Pairs can lay up to three clutches a year, of 3-5 white eggs are laid and incubated for up to 14 days. Young birds will fledge when they are around 21 days old and may return back to the nest at night for up to 2 weeks after that.

Young male birds will usually sing from 2 months after fledgling.

Juvenile Purple Grenadier (Immature)
Juvenile Purple Grenadier (Immature)

Behaviour

Purple Grenadiers are social birds, often seen in small flocks or pairs. They exhibit a bouncy flight pattern and are known for their energetic hopping and flitting between branches while foraging.

During courtship, males perform elaborate displays, puffing out their feathers and singing to attract females.

Lifespan and predators

The average lifespan for a purple grenadier is around 7 years.

Conservation

Currently listed as Least Concern by the IUCN, Purple Grenadiers have a stable population across their range. However, they face localized threats from habitat loss due to agricultural expansion and overgrazing.

Conservation efforts focus on maintaining suitable savanna and grassland habitats.

What does a Purple Grenadier look like?

Purple Grenadiers are dimorphic species, which essentially means, in this case, that males and females are easily recognisable as their plumages have a lot of differences.

Males have the most striking plumage out of the two. The breast, bellies and under-tail coverts are a striking purple colour that has patches of chestnut-brown, particularly towards the centre of the breast. Around the eye, males have more of the vibrant purple colouring, with both the iris and eye-ring a contrasting orange-red. The rest of the upper parts are a dull brown colour. Legs are light to dark grey, and the bills are mainly red.

Females are less vibrant to look at. The eye patch is a silvery-blue colour, and underparts are light brown with white speckling and barring. The upper parts are mostly brown, and the feet, legs and beaks are the same colour as the male.

Juvenile purple grenadiers are quite similar to the female plumage, but they lack the patch on the face and the spots and barring on the chest. It usually takes between 4 and 6 months for juveniles to reach their full adult plumage.

Male Purple Grenadier
Male Purple Grenadier

Quick facts

Length
11–13 cm
Wingspan
14–16 cm
Weight
10–14 g
Lifespan
5–8 years
Migration
Resident
Global status (IUCN)
Least Concern
World population
Not quantified, but common throughout its range
Population trend
Stable
Scientific name
Granatina ianthinogaster

Sources

3
  1. 1BirdLife International. 2016. Granatina ianthinogaster. The IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T22719504A94630724. Source (opens in a new tab)
  2. 2BirdLife International. 2016. Granatina ianthinogaster. The IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T22719504A94630724. Source (opens in a new tab)
  3. 3Clement (1999)
Spotted a mistake?Tell usHow we write and checkBy the Birdfact team · Updated

Checked by

Nathan Cope, founder and editor

Nathan founded Birdfact and leads its writers and contributors in the UK, the US and Canada. He has watched and studied birds for more than ten years, and checks every article and species guide before it’s published.

How we write and checkAbout Nathan